MENIU

Primul zbor al avioanelor F16 pe cerul României

<p>Aeronave F16 Fighting Falcon</p>

Vineri a avut loc ceremonia prilejuită de sosirea în ţară a primelor avioane F-16 ale României. La evenimentul organizat la Baza Borcea din judeţul Călăraşi au participat atât premierul Dacian Cioloş, cât şi ministrul Mihnea Motoc. Cu această ocazie, primul ministru a precizat că achiziţionare avioanelor este un pas important în creştere capacităţii de apărare.

Cele şase aparate au fost preluate, pe 28 septembrie, de la baza portugheză Monte Real, în cadrul unei ceremonii la care au participat premierul Portugaliei, Antonio Luis Santos Da Costa, dar şi ministrul portughez al apărării, Jose Alberto de Azeredo Lopes.

 

În 2013, România a decis să cumpere din Portugalia 12 avioane de tip F-16 folosite. Iniţial, s-a intenţionat achiziţionarea a 24 de avioane, dar decizia finală a fost pentru 12, din motive bugetare. Dincolo de F-16, au mai prezentat oferte companiile producătoare ale avioanelor JAS-39 Gripen şi Eurofighter Typhoon, pentru aparate noi. A fost, de asemenea, analizată oferta pentru aeronava Rafale, produsă de grupul francez Dassault.

Preţul pentru cele 12 aeronave F-16 a fost stabilit la 628 milioane de euro, ele urmând să staţioneze la bazele aeriene de la Feteşti şi Câmpia Turzii, modernizate special pentru acest tip de avion.

Mai multe articole despre:
România avioane F-16 cum arată avioanele F-16