MENIU

Prima reacție a lui Iohannis după locale: E discutabil cum au fost alese persoane cu probleme penale

<p>Iohannis, mesaj pentru elevii care susțin examenul de Bacalaureat</p>

Președintele Klaus Iohannis, aflat într-o vizită de stat la Luxemburg, a declarat, referitor la alegerile locale din România, că este foarte discutabil cum au fost alese persoane cu probleme penale, susținând că va face o analiză la rece la întoarcerea în țară.

În legătură cu rezultatele alegerilor locale, președintele României a spus că va comenta aceste rezultate după ce se vor definitiva.

“Comentez după ce avem rezultatele definitive. Până atunci voi fi înapoi în țară și vom discuta despre alegerile locale, despre cine a câștigat și cine a pierdut, dacă a câștigat România sau dimpotrivă și toate aceste lucruri le vom discuta în zilele următoare. Cred că nu durează mult până când avem rezultate”, a declarat Iohannis.

Întrebat despre reacția sa la aflarea rezultatelor parțiale și dacă le-a transmis liberarilor că este “negru de supărare”, Klaus Iohannis a susținut că nu este treaba președintelui să analizeze rezultatele unui partid.

“Cred că este bine într-un fel că am avut această vizită de stat imediat după alegeri și până ne întâlnim cu toții o să fim iarăși foarte calmi și o să analizăm la rece toate rezultatele. Evident că eu nu voi analiza rezultatele unui partid, nu asta este treaba Președintelui, treaba mea este să evaluez dacă aceste alegeri au reprezentat un câștig pentru democrația românească sau dacă au fost probleme și cred că așa o primă evaluare pot să fac”, a explicat șeful statului.

“Rezultatul alegerilor a arătat că procesul democratic este solid și ireversibil în România. Independent de tot felul de discuții mărunte și foarte mărunte care au fost, cetățenii au avut posibilitatea, și-au ales liderii comunităților și, din acest punct de vedere, chiar dacă inițial s-a speculat că va fi o participare extrem de mică, iată că nu a fost așa de slabă participarea, cel puțin în țară. Bucureștiul, din nefericire, a făcut un pic o excepție, și bucureștenii s-au dus în număr, după părerea mea, foarte mic la vot. Dar, trebuie să vedem și de ce a fost așa. Poate partidele trebuie să vină cu oferte mai atractive pentru bucureșteni. Poate partidele nu au înţeles încă foarte bine ce doresc bucureștenii de la administraţia locală bucureşteană. E  o temă importantă”, a continuat acesta.

Referitor la realegerea primarilor cu probleme penale, pre;edintele României a declarat că “este foarte discutabil cum au fost alese persoane cu probleme penale”.

“Da, este foarte discutabil cum au fost alese persoane cu probleme penale şi din păcate trebuie să recunosc că şi aici am fost întrebat de ce este posibil în România să fie alese persoane care au probleme cu legea. Eu le-am explicat că procesul de combatere a corupţiei în România este un proces dureros care este în curs şi suntem încă foarte departe de momentul în care toată lumea înţelege de ce este important să avem o clasă politică curată şi în continuare cred că asta este o obligaţie de a mea să insist foarte mult pe importanţa schimbării clasei politice. Nu la modul să o luăm pe asta şi să scoatem alta din sertar că nu se poate aşa ceva, ci să insist pe curăţenia în clasa politică”, a conchis Klaus Iohannis.

Mai multe articole despre:
alegeri locale Klaus Iohannis