MENIU

"Acest reporter din România a reuşit ce nu au reuşit liderii NATO". Viral în presa internaţională

O jurnalistă din România a reușit ceea ce nu au reușit liderii NATO, adresându-i o întrebare lui Donald Trump la conferința comună cu președintele României, Klaus Iohannis, notează buzzfeed.com.

Președintele Donald Trump s-a alăturat, în sfârșit, apărării colective a alianței, datorită unei singure întrebări bine plasate”, comentează John Hudson, reporter de știri al site-ului BuzzFeed.

„Sub un minut, un reporter modest din România a reușit ceea ce liderii celor 27 de state și nici propria echipă a președintelui nu au reușit: să-l facă pe Donald Trump să se angajeze principiului apărării colective a NATO”, scrie BuzzFeed. „Multe din țările de pe flancul estic văd Rusia ca pe o amenințare pentru pace și securitate în regiune. Împărtășiți această viziune și credeți că SUA ar trebui să activeze articolul 5 din tratatul NATO dacă vreuna din aceste țări ar fi sub o agresiune militară?”, a pus întrebarea Ramona Avramescu, jurnalista TVR.

„Suntem angajați să respectăm Articolul 5 (din Tratatul NATO, n.r) și cu siguranță suntem acolo să apărăm, de aceea vreau să fiu sigur că avem o forță puternică și banii necesari pentru o astfel de forță. Da, absolut, aș angaja articolul 5”, a răspuns președintele SUA, Donald Trump.

Astfel, Trump s-a raliat explicit articolului 5 din tratatul de fondare a NATO, care le cere aliaților să vină unul în apărarea celuilalt - ceva ce liderul de la Casa Albă nu a făcut în discursul său la sediul Alianței, luna trecută. Această omisiune a declanșat un val de neliniște în rândul liderilor europeni, îngrijorați în privința angajamentului său pentru alianța militară, subliniază BuzzFeed.