MENIU

Presa internațională: Ponta reduce taxe ignorând avertismentele creditorilor externi. Ce riscă

România a ignorat avertismentele creditorilor internaţionali, adoptând reduceri de taxe menite să stimuleze economia şi să consolideze poziţia premierului, care depune eforturi pentru a depăşi un scandal de corupţie, notează agenția Bloomberg. Mai mult, potrivit analistului la Institutul Eurasia Group, Ţveta Petrova, "Victor Ponta a continuat planurile de reformă, ignorând criticile UE şi FMI, care argumentează că reducerea TVA-ului conduce la un regres al câştigurilor în materie de consolidare bugetară, fiind nesustenabilă pe termen lung".

"Premierul Victor Ponta mizează pe faptul că atenuarea celor cinci ani de austeritate va contribui la creşterea popularităţii înaintea alegerilor din 2016, în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis, un politician rival, îi cere demisia pe fondul anchetei privind acte de corupţie. Măsurile fiscale riscă să afecteze stabilitatea bugetară, conform Fondului Monetar Internaţional şi Uniunii Europene", scrie Bloomberg, citat de Mediafax.

Potrivit Bloomberg, Ponta "încearcă să obţină capital politic după ce a supravieţuit unei moţiuni de cenzură pe 12 iunie".

"Chiar dacă majoritatea parlamentară i-a menţinut imunitatea juridică în contextul investigaţiei procurorilor anticorupţie, Ponta se confruntă în continuare cu o anchetă pentru fals în declaraţii, spălare de bani şi complicitate la evaziune fiscală, pentru activităţi de acum opt ani, când era avocat. Victor Ponta neagă acuzaţiile", notează Bloomberg.

Comisia Europeană, reticentă în legătură cu planul Guvernului României de reducere a cotei TVA-ului

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pe problematica locurilor de muncă, creşterii economice şi investiţiilor, Annika Breidthardt, a declarat că Executivul european "urmăreşte îndeaproape cele mai noi evoluţii privind propunerea Guvernului României de reducere a TVA la 19% de la 24%".

"Recentele misiuni tehnice au constatat semnale de progrese în politicile economice ale României, inclusiv în privinţa finanţelor publice. Cu toate acestea, noua propunere unilaterală de reducere a TVA-ului ridică semne de întrebare esenţiale şi poate avea un impact negativ asupra sustenabilităţii situaţiei fiscale a României. Succesul elementelor centrale ale sistemului trebuie menţinut, iar noi am recomanda precauţie, am recomanda o evaluare asupra efectelor înainte de luarea unei decizii de acest fel", a adăugat reprezentantul Comisiei Europene.

FMI: Reducerea TVA la 19 la sută ar crea un gol fiscal semnificativ

În aceeași măsură, Fondul Monetar Internațional a avertizat, marți, că pachetul de taxe, în forma aprobată de Guvern, ar crea un gol semnificativ față de țintele fiscale ale Executivului, subliniind că acoperirea lui va fi o provocare.

"Estimarea noastră arată că pachetul de taxe, așa cum a fost aprobat de Guvern, ar crea un gol fiscal semnificativ comparativ cu țintele fiscale ale Guvernului. Găsirea măsurilor de compensare care să acopere acest gol ar fi foarte importante, dar, totodată, o mare provocare", declara reprezentantul FMI în România, Guillermo Tolosa, într-o declaratie de presă remisă HotNews.ro.

Noul avertisment al FMI vine după ce, vineri, Fondul s-a declarat îngrijorat de reintroducerea pensiilor speciale pentru parlamentari. FMI atrăgea atenția, prin intemerdiul unui comunicat de presă, că, în trecut, aceste pensii au reprezentat "o povară fiscală semnificativă", reamintind faptul că eliminarea indemnizațiilor speciale, în 2010, în timpul guvernării Boc, a reprezentat un pas important spre "restabilirea viabilității sistemului de securitate socială".

Codul Fiscal, adoptat de deputaţi. TVA-ul se reduce de la 1 ianuarie 2016

 

În ciuda avertismentelor, deputații au votat, miercuri, în Parlament, "cu ochii închiși" un TVA de 19%, începând cu 1 ianuarie 2016, Codul Fiscal fiind adoptat de deputaţi cu 306 voturi "pentru".

Asta deși, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, recunoștea, în cadrul unei emisiuni TV, că scăderea TVA-ului cu cinci procente, de la 24% la 19% va duce România în situaţia de a depăşi deficitul bugetar de 1,1% asumat pentru anul viitor.

"Procentul real va fi undeva sub 3%", preciza ministrul Finanțelor.

Întrebat cum comentează reacţia Comisiei Europene şi a FMI care sunt îngrijorate de această măsură, Eugen Teodorovici preciza:

"Partenerii noştri internaţionali e normal să aibă o poziţie conservatoare", dar că "E foarte important ca acest deficit bugetar să fie menţinut sub 3%. La nivel european, sunt foarte multe state care au depăşit cu mult ţinta de 3%".