MENIU

Premierul Ungariei, alături de miniștri și parlamentari maghiari, la Băile Tușnad. Ce vor discuta

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, mai mulţi membri ai Executivului de la Budapesta, parlamentari ungari, dar şi alţi reprezentanţi ai sferelor civile şi academice ale maghiarilor participă, începând de miercuri, la lucrările Universităţii de Vară şi ale Taberei Studenţeşti de la Băile Tuşnad.


Deschiderea oficială a manifestării va avea loc miercuri, în prezenţa preşedintelui Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei, Németh Zsolt, şi a lui Potápi Árpád János, secretar de stat pentru politica naţională la Secretariatul de Stat pentru Politica Naţională, de pe lângă Cancelaria premierului Ungariei, potrivit agerpres.ro.

Subiectele abordate în cele aproximativ 30 de corturi unde se organizează programe sunt dintre cele mai diverse, de la politica naţională maghiară şi perspectiva europeană a Balcanilor, până la reforma sistemului juridic din România sau securitatea globală după summitul NATO.

Prima temă de dezbatere se intitulează 'Europa, încotro?', în program figurând ca invitaţi şi fostul premier al României şi fost şef al Serviciului de Informaţii Externe Mihai Răzvan Ungureanu, dar şi liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Korodi Attila, sau secretarul executiv, responsabil pe politica externă al Partidul Naţional Liberal, Radu Carp.

Amintim că Mihai Răzvan Ungureanu a fost ținta acuzațiilor în cazul cedării patrimoniului Fundației Gojdu.

În octombrie 2005, premierul Tăriceanu și ministrul de externe Mihai Răzvan Ungureanu au semnat cu guvernul maghiar un acord care prevedea înființarea unei fundații publice româno-ungare. Aceasta ar fi urmat să fie susținută anual financiar de cele două guverne – având ca bază moștenirea lui Emanoil Gojdu. Scopurile fundației ar fi fost selectarea de bursieri români sau maghiari, sprijinirea funcționării muzeului și a bibliotecii ”Emanoil Gojdu”, precum și susținerea de manifestări expoziționale, conferințe și programe științifice.

Acordul a fost blocat trei ani în Parlament, după ce, criticii actului promovat legislativ printr-o ordonanță, au susținut că România ar ceda gratuit patrimoniul Fundației Gojdu și că, în acest fel, ar recunoaște naționalizarea ungară a averii din 1952. În 2008, ordonanța a fost respinsă definitiv de Parlament.

În baza acestui ccord, Ungaria se obliga să predea României ”întreg patrimoniul Fundațiunii Gojdu care se regăsește pe teritoriul Ungariei, cu toate drepturile și obligațiunile aferente, și aceasta pentru ca zisul patrimoniu să fie pus la dispoziția organului reprezentând Fundațiunea”. Potrivit MAE, Anexa Acordului din 1937 prezenta inclusiv o listă a bunurilor Fundațiunii de pe teritoriul ungar, iar partea română încă urmărește executarea acestui acord, potrivit bn24.ro.

Mai multe articole despre:
scoala de vara baile tusnad