MENIU

Premierul, solicitare către ministrul Sănătăţii, privind vaccinurile: Puneţi oamenii la treabă!

Sorin Grindeanu i-a transmis ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, în şedinţa de Guvern, un avertisment: Executivul trebuie să lucreze preventiv atunci când vine vorba de lipsa vaccinurilor, mai ales Hexavalent şi vaccinul pentru rujeolă. Florian Bodog a declarat, miercuri, că a fost semnată demararea procedurii pentru achiziționarea a 115.000 de vaccinuri împotriva rujeolei, context în care premierul Sorin Grindeanu i-a amintit acestuia că lipsa vaccinului menționat în anumite județe nu este o problemă nouă și l-a îndemnat să-i pună la muncă pe oamenii din minister.

"În zece județe am fost informat că am ajuns la fundul sacului, motiv pentru care ieri au fost demarate procedurile și azi am semnat demararea procedurii pentru achiziționarea de urgență a unui număr de 115.000 de doze de vaccin ROR. Continuă și procedura de achiziție pe acord-cadru de vaccin ROR", a afirmat Bodog, la începutul ședinței de Guvern.

În replică, premierul Sorin Grindeanu a arătat că lipsa stocurilor de vaccin în anumite județe nu e o problemă nouă și i-a cerut ministrului de resort să evite astfel de situații.

"Inclusiv (...) în județul Caraș-Severin apăruse o problemă care mi-a fost semnalată când am fost acolo. V-aș ruga, mai ales pe aceste domenii să lucrăm preventiv, să nu aflăm peste noapte că nu avem anumite stocuri. V-aș ruga să-i puneți la muncă pe cei din ministerul pe care îl gestionați astfel încât să evitați situații de acest tip. Asta e ceea ce îmi doresc să faceți și vă rog să o faceți", a spus prim-ministrul.

Pe de altă parte, ministrul Florian Bodog a anunțat că atât vaccinul hexavalent, cât și cel tetravalent au ajuns în țară conform calendarului programat. "Acolo deja nu mai avem o problemă. Mai rămâne problema vaccinului hepatitic B pediatric. Am achiziționat toate cantitățile disponibile pe piață de la toate firmele și mai avem încă o ofertă din partea Guvernului norvegian (...) de 10.000 de doze care au venit ca urmare a activării procedurii europene de urgență", a susținut ministrul Sănătății.

La sfârşitul lunii februarie, pe lângă problemele cu vaccinul împotriva hepatitei B, cu vaccinul hexavalent şi cu vaccinul tetravalent, era semnalată şi lipsa vaccinului ROR, utilizat împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei, potrivit reprezentanţilor CNSCBT. Astfel, la acea dată, stocurile de vaccin ROR erau epuizate în zece dintre direcţiile judeţene de sănătate publică, respectiv Ilfov, Vrancea, Tulcea, Satu Mare, Mehedinţi, Hunedoara, Gorj, Caraş-Severin, Botoşani şi Argeş.

La 28 februarie, la nivel naţional mai erau 86.749 doze de vaccin ROR, dintre care 17.445 la direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi la 69.304 de cabinete ale medicilor de familie.

Potrivit statisticilor, în intervalul 31 ianuarie - 28 februarie au fost consumate 44.219 doze de vaccin ROR. În acest ritm, stocul din 28 februarie, de 86.749 doze, se va epuiza până la sfârşitul lunii aprilie.