MENIU

Dacian Cioloş, după întrevederea cu Hollande: Am sugerat intensificarea relaţiilor economice

Premierul Dacian Cioloș a ajuns azi în a doua vizită externă a mandatului său în Franța, unde a început deja seria de întâlniri cu președintele Francois Hollande și premierul Manuel Valls, dar și cu șefii celor două camere ale Legislativului, reprezentanți ai companiilor din Hexagon și membri ai comunității românești. Este o vizită oficială, care reflectă parteneriatul strategic dintre cele două țări, dar mai ales contextul favorabil pentru întărirea relațiilor bilaterale.    

UPDATE 17:10 Premierul Dacian Cioloş a declarat, miercuri, la Paris, după întrevederea cu preşedintele francez Francois Hollande, că în cadrul discuţiilor cei doi au vorbit despre intensificarea relaţiilor economice, iar Hollande a acceptat să facă o vizită oficială în România.

Premierul Dacian Cioloş a spus, într-o conferinţă comună cu preşedintele Francois Hollande, că prin discuţiile avute la Palatul Elysee, "am adăugat cărămizi noi" pe o platformă solidă a colaborării dintre România şi Franţa, unul dintre subiectele abordate fiind intensificarea relaţiilor economice.

Cioloş a spus că cele două state au un parteneriat strategic care are deja rezultate bune în domeniul construcţiei de maşini, al energiei şi al aeornauticii. În context, şeful Executivului a precizat că a sugerat ca "pe această fundaţie solidă să intensificăm relaţiile noastre economice", profitând de faptul că România are o economie stabilă, este unul dintre statele UE cu cea mai mare creştere economică, iar guvernul doreşte să asigure predictibiliate pentru mediul de afaceri.

Premierul a spus că a sugerat o prezenţă a întreprinderilor mici şi mijlocii franceze în domeniul agroalimentar, energetic şi în dezvoltarea laserului de la Măgurele, precizând că "există un interes crescând în Franţa pentru a se implica în punerea în valoare a acestei platforme".

La rândul său, preşedintele francez a afirmat că a discutat cu Cioloş despre obiectivele comune în domeniile cercetării, apărării şi educaţiei, dar şi despre situaţia din Ucraina şi din Republica Moldova, în sensul susţinerii procesului de integrare europeană a acestui stat.

În acelaşi timp, Francois Hollande a confirmat că a acceptat invitaţia de a veni în vizită în România în cursul anului, invitaţie adresată recent de preşedintele Klaus Iohannis. ''Confirm că voi veni în România în acest an'', a spus Hollande la finalul întrevederii cu Cioloş.

Ce întâlniri are programate Cioloş la Paris

Întâlnirea șefului Executivului cu președintele Hollande va fi urmată de un dejun de lucru, la care va participa și premierul francez Manuel Valls, și de o declarație de presă comună. Vizita este una oficială și are loc la invitația președintelui Hollande, amănunte importante de protocol. Prin comparație, vizita lui Victor Ponta din 2013 a fost una de lucru.  

Întâlnirea are loc într-un context bun pentru întărirea relațiilor. Franța găsește acum în România un aliat stabil, în condițiile în care liderii populiști din țări precum Polonia sau Ungaria intră în coliziune cu Uniunea Europeană. Nu în ultimul rând, premierul Cioloș este un francofil și mai vechi partener al Franței, care l-a susținut puternic în 2009 pentru postul de comisar european pentru Agricultură în echipa lui Jose Manuel Barroso.

Momentul de deschidere față de România este unul bun pentru ca țara noastră să aducă în discuție dosare de interes din zona bilaterală sau UE.

Principalele subiecte abordate în cadrul discuțiilor cu oficialii francezi vizează relațiile istorice privilegiate dintre România și Franța, intensificarea ritmului pentru finalizarea proiectelor din Foaia de parcurs a Parteneriatului strategic. Pe agendă se află evident terorismul și migrația, două subiecte de maximă importanță pentru Paris.

Cooperarea economică este o componentă importantă a vizitei. Cioloș, care este însoțit de viceprim-ministrul și ministru al Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc, va avea întâlniri cu reprezentanți ai mediului de afaceri francez.

Ultimele informații arătau că subiecte delicate precum anchetele asupra activității companiilor cu capital francez (cum ar fi Apa Nova) nu se aflau pe agenda de discuții. 

Aderarea României la spațiul Schengen și viitorul raport al Comisiei Europene referitor la Mecanismul de Cooperare și Verificare se află de asemenea pe agendă. Cioloș va încerca să obțină acordul Franței pentru aderarea la spațiul european fără frontiere interne. Totuși, obiectivul este încă greu de atins. Cu Frontul Național pe cai mari în sondaje, guvernul francez are un spațiu redus de manevră. Este și cazul altor state membre UE al căror sprijin este necesar pentru aderare.

Cioloș va mai avea întrevederi cu președintele Senatului Republicii Franceze, Gerard Larcher, și cu președintele Adunării Naționale, Claude Bartolone.

Premierul se va întâlni, de asemenea, cu reprezentanți ai comunității românești din Franța iar, la universitatea franceză SciencesPO, cu un grup de studenți și masteranzi români,  prilej cu care va susține un discurs despre beneficiile aderării la UE și viziunea României asupra proiectului european.

În seara zilei de 20 ianuarie, prim-ministrul Dacian Cioloș va avea un mesaj în deschiderea concertului care marchează Ziua Națională a Culturii Române, concert susținut de maestrul Eugen Doga, organizat de Ambasada României la Paris împreună cu Ambasada Republicii Moldova. Tot în sfera interesului pentru cultură se înscrie și vizita la atelierul, devenit muzeu, al   sculptorului român Constantin Brâncuși.

Din delegația oficială fac parte viceprim-ministrul și ministru al Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc, șeful Cancelariei primului-ministru, Dragoş Tudorache, ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, și ministrul Culturii și Cultelor, Vlad Alexandrescu.