MENIU

Predoiu: Fără să ştie, Guvernul Ponta şi-a dinamitat dosarul Schengen în 2012. Care a fost cauza

Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedinte PNL, a declarat în exclusivitate la Realitatea Tv, că parcursul României spre intrarea în spaţiul Schengen a fost întrerupt în vara lui 2012, când Guvernul Ponta a amputat din prerogativele Curţii Constituţionale, înainte de referendumul pentru suspendarea lui Băsescu.

Cătălin Predoiu a declarat că dosarul Schengen a avut un parcurs bun până în 2010, când a apărut o modificare la Legea ANI:

"Eu plec de la premisa că toate partidele au un interes să fim acceptaţi în spaţiul Schengen, este un interes strategic, sunt convins de sinceritatea lor în a reuşi în acest dosar. Şi eu cred că dosarul Schengen a avut un parcurs bun până în 2010, când a apărut o modificare a Legii ANI. A fost un lucru transpartinic(...) Din 2010 s-au făcut eforturi pentru a a avea un dosar MCV bun, era o condiţie impusă de toate ţările, inclusiv Olanda. Dacă noi am fi obţinut acel dosar bun în 2013, după acel Consiliu JAI...", a susţinut Predoiu.

Pe de altă parte, fostul premier a subliniat că amputarea prerogativelor CCR în 2012, înainte de referendum, a dus la apariţia unor reacţii negative în toată Europa:

"Au fost contacte la care eu am participat direct. Apoi s-a întâmplat ce s-a întâmplat în vara lui 2012(n.r referendumul de suspendare).  Problema a fost modificarea unor legi prin ordonanţă, eu vă spun faptele. Iar adevărat problemă a fost amputarea prerogativelor Curţii Constituţionale, iar asta a declanşat o reacţie în toată Europa. Nu te poţi atinge de Curtea Constituţională nicăieri în Europa. Şi fără să ştie, Guvernul Ponta şi-a dinamitat dosarul  Schengen atunci", a spus Predoiu.

Reamintim că decizia privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen va fi amânată din nou, în condițiile în care extinderea zonei Schengen nu figurează pe agenda reuniunii JAI, potrivit unor reprezentanţi ai preşedinţiei luxemburgheze a UE, citaţi de BNR, informează și site-ul Novinite.com.

Guvernul bulgar şi-a exprimat, în repetate rânduri, speranţa ca o aderare parţială la Schengen să fie supusă unui vot în cadrul reuniunii ordinare a Consiliului pentru Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), din perioada 8-9 octombrie. Însă, pe agenda reuniunii se află doar probleme referitoare la criza refugiaţilor şi controlul la frontiere, informează Mediafax. 

Potrivit acestor surse la curent cu situaţia, participanţii la una dintre ultimele reuniuni la nivel de ambasadori au eşuat să ajungă la un consens pe această temă, în contextul unei agende foarte încărcate cu privire la securitatea frontierelor şi la răspunsul faţă de criza refugiaţilor.

Guvernul bulgar aştepta, în octombrie, o decizie politică favorabilă faţă de aderarea la Schengen cu frontierele aeriene.