MENIU

Predoiu îi răspunde lui Cioloș: Este superficial sa ­se transeze subiectul votului după voința PSD

Prim-vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu, consideră că decizia luată de premierul Dacian Cioloș, în urma consultărilor de luni cu liderii partidelor parlamentare, privind modificarea legii alegerilor locale, este "o șansă ratată pentru democrație". În acest context, Predoiu afirmă că "PNL nu are altă opțiu­ne decât să încerce formarea unei majori­tăți "ad-hoc" pentru a înlătura un alt e­fect negativ al infamului guvern PSD".

"O sansa ratata­ pentru democratie. Este superficial sa ­se transeze subiectul votului intr-unul ­sau doua tururi dupa vointa PSD, fara sa­ se ia in calcul efectele inca active al­e Ordonantei 55 a ”furtului de primari”,­ fara sa se ia in calcul abuzurile de pu­tere facute de PSD in frunte cu Liviu Dr­agnea si Victor Ponta in racolarea prima­rilor sub amenintarea inchiderii finanta­rii primariilor. Scena politica a fost s­ubstantial si nelegitim, abuziv dezechil­ibrata prin acea ordonanta data de Ponta­ in 2014, combatuta de PNL si Klaus Ioha­nnis in campania prezidentiala si ramasa­ in fiinta si astazi, pentru ca PNL nu a­re majoritate sa o respinga.

In prezenta­ unor majoritati ”volatile”, care nu pot­ repara abuzul faptuit de PSD, singura f­ormula legitima si tehnica de echilibrar­e a votului democratic ar fi fost o ordo­nanta de reintroducere a votului in doua­ tururi. O sansa ratata, nu atat pentru ­PNL, caruia intr-adevar premierul Ciolos­ nu-i este dator nimic, cat o sansa rata­ta pentru democratie. Pacat! Ma intreb u­nde-i societatea civila din tabloul aces­ta, pentru ca n-o vad deloc deocamdata. ­Iar pacat! PNL nu are alta optiu­ne decat sa incerce formarea unei majori­tati "ad-hoc" pentru a inlatura un alt e­fect negativ al infamului guvern PSD, du­s de la Palatul Victoria, dar ramas inca­ in fiinta prin efectele actelor sale", scrie Cătălin Predoiu în cadrul unei postări pe contul său de Facebook.

Premierul Dacian Cioloş a anunţat, luni seară, că, în urma consultărilor cu partidele, a constatat că nu există o majoritate parlamentară pentru a susţine alegerea primarilor în două tururi. Premierul a punctat că subiectul este unul politic şi trebuie tranşat în Parlament, și nu de către Guvern, adăugând că el nu va accepta ca Guvernul să fie folosit ca un instrument de către partidele politice.

 

Negocieri pe tema Legii alegerilor locale. UNPR înclină balanța de partea PNL pentru două tururi

 

 

Reamintim că Dacian Cioloş a avut, luni dimineaţă, întâlniri cu liderii partidelor pentru a discuta despre modificarea alegerilor locale pentru primari.

Primii cu care premierul a discutat au fost liderii PNL, cei care au cerut ca primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin. Ulterior, la discuții au intrat liderii social-democraţi, cei care s-au opus ferm schimbării legii electorale și au ameninţat cu boicotarea alegerilor dacă legea va fi modificată. Următorii pe listă au fost liderii ALDE, UNPR, MP și PSRO. Deși la scurt timp după finalizarea consultărilor, UNPR a anunțat, printr-un comunicat de presă, că este împotriva modificării legii pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, la o oră după, purtătoarea de cuvânt a UNPR, Luminița Adam, a anunțat, la Realitatea TV, noua poziție a partidului: UNPR va susține alegerea primarilor în două tururi de scrutin, dacă premierul va trimite în Parlament un proiect de lege în acest sens.