MENIU

Posibilă bombă de la DNA pentru Făgădău! Șeful Spitalului Județean, arestat, știe totul despre soție

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Constanţa, medicul Dănuţ Căpăţînă (57 de ani), arestat săptămâna trecută pentru luare de mită în formă continuată, avea de mai bine de 3 ani două offshore-uri în care încasa şpăgile.

De altfel, Căpățână a fost arestat pentru luare de mită, fiind la un pas să accepte primirea şpăgii chiar în Ministerul Sănătăţii, dar și-a schimbat planul pe ultima sută de metri, după cum reiese din referatul procurorilor prin care s-a cerut încarcerarea doctorului.

În faţa procurorilor, Căpăţînă a recunoscut că el controla două companii offshore: Alsecon Limited din Delaware (SUA) şi Wesson Corp din Belize City (Belize), scrie Adevărul.

Procurorii au aflat totul după ce doi directori ai unei firme de IT l-au denunțat la DNA pe Dănuț Căpățână care le-a cerut mită 15% din valoarea unui contract derulat în perioada 2011-2015. Era vorba de un contract pentru prestarea serviciilor IT de aproximativ 560.000 de euro şi unul de 139.200 euro/an.

Omul de casă al lui Nicușor Constantinescu, Căpăţînă este manager al spitalului Județean Constanța (aflat în subordinea Consiliului Județean) din 2009 și controla foarte bine mecanismul spăgilor. În timpul mandatului său, spitalul a fost transformat într-o afacere acaparată de grupul de interese din jurul omului de afaceri Sorin Strutinsky pe lângă care gravitează firme cu acţionariat ascuns din Cipru, dar şi persoane precum Daniela Monica Gaitanidis Făgădău, soţia primarului interimar Decebal Făgădău.

Conform declaraţiei de avere a primarului Decebal Făgădău, completată în anul 2014 pentru anul fiscal 2013, soţia primarului a înregistrat venituri de la trei societăţi comerciale: SC Pozitron Medical Investigation SRL, SC Cardioscan SRL şi Ideea Contrast SRL. Pozitron deţine clinica Pozimed şi are ca acţionar principal un off shore din Cipru, cu 99,99%, Talmage Overseass. La SC Cardioscan SRL, Daniela Monica Gaitanidis Făgădău deţine 5% dintre acţiuni, iar clinica administrează singurul angiograf din Constanţa (vezi schema).

Cele două societăţi, Pozitron şi Cardioscan, au în continuare contracte cu Spitalul Judeţean și cel mai probabil li s-a perceput un procent consistent pentru fi încheiate și apoi prelungite periodic. Pozitron asigură servicii medicale de imagistică, iar Cardioscan deţine singurul angiograf din judeţ.

Contractele pe care le au cu Spitalul Județean sunt după cum urmează: în 2013, Pozitron Medical Investigation SRL a câştigat contractul „Concesionare servicii de imagistică medicală“, în valoare de 115.500.000 de lei (peste 26 mil. euro), contract atribuit de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Iar între 2013 și 2015, aceeași Pozitron, firmă la care soția lui Făgădău a fost director până în decembrie 2015, a decontat de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Constanţa peste 2,3 milioane de euro pentru servicii de radiologie.

Potrivit informațiilor Realitatea.net, Căpățână ar deține informații importante cu care gruparea mafiotă de la Constanța l-ar avea la mână pe Făgădău - respectiv dedesubturile afacerilor dubioase ale Monicăi Gaitanidis Făgădău, prin firmele mai sus amintite, pe bani publici și foarte mulți, cu concursul Consiliului Județean Constanța, până nu demult condus de Nicușor Constantinescu, arestat preventiv pe 20 mai.

 

 

Mai multe articole despre:
DNA fagadau capatana