MENIU

PNL, moțiune de cenzură împotriva Guvernului Tudose. Care sunt calculele. De câte voturi are nevoie

Ludovic Orban

Liberalii au anunțat că vor depune moțiune de cenzură pentru a demite Guvernul, după ce Executivul a modificat Codul Fiscal prin OUG. Doar că PNL are o problemă în a strânge semnăturile: are nevoie de 117 semnături pentru a o depune și 233 pentru a trece. Asta în condițiile în care PNL are 98 de parlementari, dar vrea să strângă semnături și de la USR, unde sunt 43 de aleși.

Ludovic Orban a anunțat încă de săptămâna trecută care este calendarul:

"Am desemnat o echipă de redactare a textului moțiunii de cenzură. Voi prezenta în Biroul Executiv luni proiectul textului moțiunii de cenzură. De asemenea, în Biroul Executiv de luni vom stabili echipa de negociere care va fi mandatată să poarte negocieri cu toate grupurile parlamentare și cu parlamentarii afiliați, mai mult sau mai puțin afiliați. Vom stabili o comisie de organizare a tuturor acțiunilor de protest pe care le vom face împotriva acestei harababuri fiscale, încă nedeclanșate pentru că nu a fost publicată Ordonanța de Urgență. (...) Obiectivul nostru este să depunem săptămâna viitoare moțiunea de cenzură", a afirmat Orban, la Parlament.

Liderul PNL a mai arătat că vor exista suficiente semnături pentru depunerea moțiunii de cenzură.

"Pe lângă discuțiile politice pe care le vom avea la nivelul fiecărui grup parlamentar vom avea discuții individuale cu fiecare parlamentar, în special cu parlamentarii din zona care asigură majoritatea parlamentară. De asemenea, vom declanșa o campanie la nivelul societății pentru ca cetățenii care sunt afectați negativ de prevederile acestei ordonanțe să le ceară parlamentarilor pe care i-au ales sau care îi reprezintă în circumscripțiile parlamentare să voteze pentru căderea acestui Guvern care distruge economia românească", a afirmat Ludovic Orban.