MENIU

PNL, la uşa Avocatului Poporului, pentru a cere sesizarea pentru contractele part-time

După USR, şi PNL cere Avocatului Poporului să sesizeze la Curtea Constituţională ordonanţa Guvernului prin care se modifică impozitarea contractelor de muncă part-time. La această oră, o delegaţie a PNL se află la sediul Avocatului Poporului. 

”Am depus sesizare la Avocatul Poporului pentru a determina instituţia să invoce excepţie de neconstituţionalitate privitoare la ordonanţa 4, care reglementează plata contribuţiilor de asigurări sociale şi plata contribuţiilor de asigurări de sănătate la nivelul salariului minim brut pentru cei care lucrează part-time. Noi considerăm că sunt încălcate cinci articole din Constituţie. Articolul 1, privind supremaţia Constituţiei şi a legilor ţării, deoarece sunt încălcate două legi – legea transparenţei în administraţia publică şi, de asemenea, este încălcat Codul fiscal”, a declarat Ludovic Orban.

Liderul PNL a explicat că ordonanţa 4/2017 îngrădeşte dreptul la muncă şi că instituie o discriminare între angajaţi, dar şi între angajatori. De asemenea, el a mai spus şi că ordonanţa încalcă articolul 115 din Constituţie care interzice modificarea unei legi organice prin intermediul unei ordonanţe simple.

”Considerăm că acest act normativ reflectă disperarea Guvernului, foamea de bani şi dorinţa de a scoate bani din piatră seacă, de la orice fel de cetăţean şi de la orice fel de companie prin orice fel de mijloace, chiar dacă ele sunt contrare Constituţiei”, a mai spus Orban.

Vicepreşedintele PNL Florin Cîţu, care l-a însoţit pe Ludovic Orban la Avocatul Poporului, a spus la rândul său că efectul ordonanţei de supraimpozitare a contractelor de muncă part-time va fi descurajarea celor care vor un al doilea loc de muncă sau caută, pru şi simplu, un venit mai mare.

”Este o măsură care încearcă să aducă pe termen scrut bani la buget. Efectul este de a descuraja acei oameni, acei antreprenori care vor să-şi crească veniturile, au un loc de muncă şi vor să-şi ia un al doilea loc de muncă, dar sunt descurajaţi. Vedem că cei care vor să muncească, vor să câştige mai mult, sunt penalizaţi, sunt trimişi în economia gri. Studenţii care vor să muncească part-time vara acum vor avea probleme. Sunt mame care poate vor să lucreze part-time după ce au născut şi aşa mai departe. Toţi aceşti oameni sunt penalizaţi prin această măsură”, a spus Cîţu.

Mai multe articole despre:
PNL măsuri guvern avocatul poporului decizii