MENIU

PNL și PDL cer suspendarea procesului de liberalizare a prețului la gaze

<p>Livrările de gaze ruseşti către Rom&acirc;nia, reduse cu 13% vineri</p>

Președintele PDL, Vasile Blaga, a declarat miercuri, după întâlnirea cu delegația FMI, BM și CE, că PNL și PDL solicită suspendarea procesului de liberalizare a prețului la gaze, a listării pe bursă a diveselor companii energetice și repartizarea transparentă a fondurilor publice în teritoriu.

"Le-am spus că noi cerem suspendarea liberalizării prețului la gaze în condițiile în care, pe de-o parte, nu există o piață unică a gazelor în Europa, pe de altã parte există doar doi furnizori în România de gaze - Petrom și Romgaz - și un singur importator – Rusia”, a susținut Blaga.

Liderul PDL a precizat că prețul de import al gazelor din Federația Rusă este un ”preț politic foarte mare, prețul merge foarte sus”.

Blaga a afirmat că le-a comunicat reprezentanților instituțiilor financiare internaționale că Guvernul nu are nicio strategie vizând dezvoltarea energetică.

”Nu știm astăzi dacă mergem mai departe să dezvoltăm cele două reactoare de la Cernavodă, mergem pe energie nucleară, mergem pe energie produsă din resurse fosile, cărbune și așa mai departe. De aceea, noi nu ne opunem sub nicio formă privatizărilor, dar credem că ar trebui să fie suspendate și listările la bursă a diferitelor companii energetice, pentru că este indusă în eroare lumea, pe termen mediu și lung. Nu vom ști care vor fi cele care vor avea evoluții previzibile serioase în funcție de participarea lor sau nu la producția viitoare de energie electrică sau la distribuție”, a afirmat liderul PDL.

Pe de altă parte, Blaga a menționat că reducerea CAS cu 5% trebuie aplicată fără alte măsuri compensatorii, astfel încât să se ajungă la un joc de sumă nulă.

”Este grav că Guvernul României nu a prezentat nimic, nici măcar o modelare în fața FMI pentru a arăta ce înseamnă impactul reducerii CAS cu 5 puncte procentuale, dar pe de altă parte există resursă în creșterea veniturilor la bugetul statului: să reducă corupția la încasarea TVA, să reducă corupția din tot sistemul de colectare a taxelor și impozitelor, să crească colectările și vor avea de acolo măsurile compensatorii”, a mai afirmat liderul PDL.

Blaga le-a spus reprezentanților instituțiilor financiare internaționale că în România toată discuția se poartă în legătură cu țintele de deficit bugetar, și nu despre construcția bugetară în sine.

”Nu este vina troicii, ci a Guvernului că nu fac față la capitolul venituri și sunt obligați să ia măsuri pompieristice, care au dus la o lipsă totală de predictibilitate a politici fiscale. Lipsă de predictibilitate care alături de numărul foarte mare de taxe și impozite și de costul foarte scump al forței de muncă a dus ca practic să pierdem locuri de muncă”, a mai declarat liderul PDL.

De asemenea, Blaga le-a reclamat celor de la FMI că Guvernul a redus cu 40% investițiile din fonduri publice față de primele luni ale anului trecut, dar și că repartizarea fondurilor de la Guvern se face ”din pixul lui Liviu Dragnea” conform ultimelor acte normative promovate.

Mai multe articole despre:
PNL gaze preţ FMI PDL