MENIU

PNL cere introducerea camerelor video la concursurile pentru directorii de școli

<p>PNL cere introducerea camerelor video la concursurile pentru directorii de școli</p>

Vicepreședintele PNL, Raluca Turcan, a susținut, miercuri, că "ministrul Educației pregătește politizarea masivă a școlilor, prin organizarea în grabă a concursurilor pentru inspectori și directori de școli în lunile februarie-martie", PSD, dorind, astfel, "să-și plaseze oamenii politici pe posturi de management școlar". Deputatul a afirmat că explicația, pentru desfășurarea concursurilor înaintea evaluărilor naționale este că, "până în acest moment, au modificat toata legislația după bunul-plac", motiv pentru care PNL cere "introducerea camerelor video in salile de examinare", informează HotNews.ro. 

Vicepreședintele PNL susține că această "'campanie electorală pentru posturi cu dedicație" va bloca activitățile școlare.

"După ce PSD a amânat organizarea acestor concursuri, în ultimii ani de guvernare, acum, ministrul trebuie să explice care este graba organizării acestor concursuri, exact înaintea probelor de evaluare, în mijlocul anului școlar (...) Singura explicație este că, până în acest moment, au modificat toată legislația după bunul plac. Iar acum, pot numi directori și inspectori pe criterii strict politice", a afirmat Raluca Turcan, într-un comunicat remis HotNews.ro.

Totodată, Turcan susține că traseul acțiunilor "care au pregatit politizarea" începe, în vara anului trecut, odată cu promovarea Ordonanței de Urgență (OUG) nr. 49/2014. Până atunci, Legea Educației din 2011 prevedea "că școala era instituția care organiza concursurile pe post, angaja și concedia personalul didactic și directorii de școli". "OUG nr. 49/2014 a recentralizat sistemul, inclusiv în școlile private unde concursurile organizate, în școlile particulare, trebuie supervizate de către inspectoratele școlare județene", a mai afirmat Turcan.

Pe de altă parte, deputatul PNL amintește că, pe legea din 2011, directorii de școli erau aleși de Consiliul de Administrație, pe baza unui concurs, iar școala era cea care organiza concursul. Acum, Inspectoratul Școlar Județean organizează concursul.
"Un inspector numit politic selectează un director, tot politic. În plus, primarul trebuie să semneze la 90 de zile evaluarea contractului de director. Acolo unde există suprapunere politică, între Guvern și primar, va fi politizare 100%. Unde există orientări diferite, este posibil să se ajungă la blocaj și la abuzuri. Și într-o situație, și în alta, avem centralizare, desconsiderare față de școală, ignorarea interesului copilului și al cadrului didactic", a mai spus Raluca Turcan.


Mai multe pe HotNews.ro.