MENIU

Plecări din Guvern. Dacian Cioloş a pierdut nouă miniştri, în doar 8 luni

Demisia lui Tobă de la Ministerul de Interne ridică la nouă numărul miniştrilor care au părăsit guvernul lui Dacian Cioloş, în numai opt luni. Actualul executiv a suferit mai multe modificări, din cauza lipsei de performanţă a unor miniştri sau din cauza scandalurilor în care au fost implicaţi.

Oficial, patru miniştri au fost revocaţi din funcţie de premier, pe motiv că nu au îndeplinit sarcini de serviciu. În iulie, dintr-o singură strigare, şeful Guvernului a schimbat trei miniştri: al Comunicaţiilor, al Educaţiei şi pe cel delegat pentru Românii de Pretutindeni. În aceeaşi zi, ministrul Transporturilor, Dan Costescu îşi depunea demisia.

Cutremurul din Guvern a început din aprilie. Primul şef de minister care a plecat din echipa Cioloş a fost ministrul Muncii, Ana Costea. După 10 zile, a fost urmată de Aura Răducu, de la Fonduri Europene şi de Vlad Alexandrescu, de la Cultură, în contextul scandalului de la Opera Română.

 
În mai, şi ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu a părăsit echipa executivul. Însă actualul guvern nu e campion al miniştrilor pierduţi înainte de a li se încheia mandatele. În 2012, primul guvern condus de Victor Ponta, format de PSD şi PNL, a suferit 9 schimbări de miniştri, în doar 6 luni. Mai precis, din mai şi până în decembrie 2012, când au avut loc alegeri parlamentare, Ponta i-a dat afară pe: Ioan Mang, Mircea Diaconu, Ioan Rus, Victor Paul Dobre, Lucian Isar, Andrei Marga, Puiu Haşotti, Florin Georgescu şi Vasile Cepoi. În total, în doi ani, Victor Ponta a pierdut 18 miniştri, din cauza problemelor cu justiţia sau a declaraţiilor deplasate.