MENIU

Pippidi: ”Nu ne trebuie şi nu e în avantajul nostru o ordine mondială paralelă celei americane”

Guvernul Cioloş, "care se consultă cică la toate", a uitat să ne întrebe dacă suntem de acord să intrăm în proiectul chinezesc care vrea să opună instituţiilor de la Bretton Woods (FMI şi Banca Mondială) o bancă de dezvoltare susţinută de chinezi, care deja se luptă pentru investiţii prin Africa, promovând şi corupţia odată cu ce fac pe acolo, scrie Alina Mungiu-Pippidi, pe romaniacurata.ro. 

"În sfârşit, am citit cu stupoare în presă că Câteva alte ţări europene au făcut această eroare, dar noi, marii parteneri strategici bla-bla, nu trebuia să o facem. Bretton Woods e la baza ordinii internaţionale de după al doilea război mondial, şi oricât de criticabile ar fi instituţiile sale, că sunt, ele sunt perfectibile.

Nu ne trebuie şi nu e în avantajul nostru o ordine mondială paralelă celei americane, asta merge contra politicii noastre de după 1990. Şi, cu toate astea, asta am semnat discret acum câteva zile. Ca să vedeţi că nu aveau de ce să ne iubească americanii. Şi nu mai spun ce ieşea dacă făcea Ponta asta", consideră Pippidi. 

Dacă nu există o unitate naţională minimă şi discutăm la nesfârşit din vina cui avem absorbţie la fonduri europene zero, uitând că ultimele şase luni din anul trecut noi nici nu aveam guvern, din mai 2015 încolo s-a pierdut timpul cu datul jos al lui Ponta, tot aşa cum în momentele cheie din vara 2013 ne pierdeam timpul să-l dăm jos pe Băsescu, nu are cum să se lege vreo politică externă, este de părere Pippidi.

”Civilii sunt slabi, militarii iată că nu pot chiar fără civili, serviciile îşi pierd vremea să vâre băieţii lor cu ochi albaştri prin partidele noi, şi nimeni nu ţine cârma, ne conduc ţipetele de pe la televiziuni şi Facebook. Dovadă, într-un singur weekend din august s-au înecat de două ori mai mulţi români pe litoral decât au murit în cutremurul din Italia şi nu s-a dus acolo jumătate din guvern ca să se lupte cu valurile pentru că nimeni nu a observat. Barca noastră naţională e dusă de valuri la ora asta şi nu mai găseşti nici un criteriu raţional pentru care o ia într-o direcţie sau alta”, a mai scris aceasta, pe romaniacurata.ro. 

 

Mai multe articole despre:
China Cioloş Alina Mungiu Pippidi