MENIU

Petre Lăzăroiu neagă că PSD i-a propus funcții

Judecător la CCR, Lăzăroiu contează pentru Dragnea pentru că poate da o decizie fvorabilă la contestația depusă de Florin Iordache, în cazul completelor de 3 judecători.

Judecătorul Curții Constituționale Petre Lăzăroiu, raportor în cazul sesizării făcute de Florin Iordache privind completurile de trei de la ÎCCJ, a negat vineri, într-o declarație pentru G4Media.ro, că i s-ar fi propus funcția de Avocat al Poporului sau cea de membru în Consiliul de Administrație al BNR la finalul mandatului de judecător CCR.

”Nu mi s-a propus nicio funcție. Nu m-am întâlnit cu nimeni, nu am discutat cu nimeni despre funcții. Nici pentru Avocatul Poporului, nici pentru membru în CA al BNR”, a declarat Petre Lăzăroiu pentru G4Media.ro.

Reacția lui Lăzăroiu vine după ce joi Radio Europa Liberă a scris că el ar fi primit oferta de la PSD de a deveni Avocatul poporului după ce, la 15 aprilie, expiră mandatul lui Victor Ciorbea în fruntea acestei instituții.

”Informația a fost confirmată, pentru Europa Liberă, din surse politice provenite, deopotrivă, din rândul puterii și al opoziției. Cel mai probabil este postul de Avocat al poporului oferit ca recompensă, deși se pare că PSD ar fi pus între opțiuni și un post în Consiliul de Administrație al BNR”, se preciza în articolul publicat pe site-ul Europa Liberă.

Lăzăroiu a fost numit în funcție în 2008 pe un rest de mandat și reînvestit în 2010, dar CCR a decis în martie anul trecut că judecătorii nu pot adăuga un mandat întreg la un rest de mandat și că limita maximă este de 9 ani, așa cum prevede legea fundamentală.

Președintele CCR, Valer Dorneanu, i-a luat însă apărarea judecătorului Lăzăroiu, spunând că ”ceea ce este amuzant la actualii critici ai mandatului colegului meu (Petre Lăzăroiu – n. red.) este că, aceștia știau și atunci despre condițiile numirii (având în vedere responsabilitatea pe care o aveau), dar nici la acea data și nici ulterior, timp de 8 ani, n-au comentat sau contestat numirea”. Mai mult, președintele CCR a mai precizat că ”Cu privire la invocarea, cu scopul delegitimării mandatului domnului judecător Petre Lăzăroiu, a Deciziei Curții Constituționale nr.136 din 20 martie 2018, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.383 din 04.05.2018, menționez că aceasta privește o lege de modificare și completare a Legii nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, nepromulgată și declarată neconstituțională și care, în prezent, se află în procedura parlamentară de reexaminare. În plus, aceasta se referă la alte circumstanțe decât cele specifice mandatului domnului judecător Petre Lăzăroiu”.

Petre Lăzăroiu a fost desemnat de președintele CCR, Valer Dorneanu, judecător-raportor în speța privind completurile de trei judecători de la Înalta Curte, o decizie favorabilă putându-l scăpa pe Liviu Dragnea de condamnarea în primă instanță de trei ani și jumătate de închisoare cu executare primită anul trecut în dosarul angajărilor fictive de la Protecția copilului Teleorman.

Sesizarea a fost depusă la CCR de Florin Iordache, delegat de Dragnea la conducerea Camerei Deputaților.

Surse din cadrul Curții Constituționale au declarat pentru G4Media.ro că raportul întocmit de Lăzăroiu în ceea ce privește sesizarea depusă de Florin Iordache este orientat spre admiterea acțiunii fostului ministru al justiției.

”Concluziile raportului lasă la latitudinea Curții să decidă, nu se face o recomandare clară pro sau contra admiterii sau respingerii sesizării. În schimb, întreaga argumentație este orientată (spre admiterea sesizării lui Iordache – n. red)”, au declarat sursele citate.

Curtea Constituțională a amânat joi, pentru a doua oară, dezbaterea pe completurile de trei judecători de la ÎCCJ pentru 19 aprilie, după ce făcuse același lucru miercuri.

Potrivit surselor G4Media.ro, aproape toți judecătorii au solicitat joi un nou termen pentru a putea aprofunda raportul transmis de Petre Lăzăroiu, judecătorul raportor, dar și informațiile primite de la Înalta Curte de Casație și Justiție, un document de aproximativ 130 de pagini.

Surse participante la discuții au mai explicat că au fost cerute date suplimentare de la Consliul Superior al Magistraturii.

Același motiv al timpului insuficient pentru aprofundarea documentelor a fost invocat și miercuri, când judecătorii Livia Stanciu, Daniel Morar, Ștefan Minea și Mona Pivniceru ceruseră prima amânare.

Sursele din cadrul CCR au mai explicat pentru G4Media.ro că singurul care s-a opus vehement amânării dezbaterilor a fost chiar judecătorul Petre Lăzăroiu, cel care a transmis cu întârziere raportul pe sesizarea făcută de Florin Iordache. Lăzăroiu a invocat motive de sănătate, susținând că are programată o operație.