MENIU

Pensii de lux pentru aleşi. Unii parlamentari vor lua echivalentul a 11 pensii minime

Pensii de lux pentru aleşi. Unii parlamentari vor lua de 11 ori pensia minimă a unui român

Pensiile de lux ale parlamentarilor au devenit de astăzi realitate. Astfel, după adoptarea noii legi, un parlamentar cu trei mandate ajunge să aibă o pensie de aproximativ 4600 de lei.

Trei mandate - pensie de 4600 de lei

Potrivit proiectului de lege, un parlamentar cu un mandat ar urma să primească o astfel de indemnizaţie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câştiga, în plus, aproximativ 4.600 de lei, conform Realitatea TV.

Potrivit legii care modifică Statutul parlamentarului, deputații și senatorii au dreptul, după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizație lunară pentru activitatea de parlamentar. De această indemnizație beneficiază cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

Cum se calculează?

"Cuantumul indemnizației se acordă în limita a 3 mandate și reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată. Cuantumul indemnizației îl reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de pensionare. Pentru mandate incomplete, indemnizația se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de 6 luni de activitate parlamentară", se arată în lege.

Indemnizația de parlamentar ar urma să se actualizeze ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizația brută lunară a unui deputat sau senator aflat în exercitarea mandatului, cu aceeași dată.

Indemnizația de parlamentar se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum și cu orice alte venituri realizate. Indemnizația este supusă impozitului pe venit și contribuției de asigurări sociale de sănătate și se suportă din bugetul de stat, mai prevede textul proiectului de lege.

Aleşii şi-au votat pensiile speciale. PNL a votat împotrivă

Pensie de 400 lei, coșul minim de supraviețuire: 2.000 lei pe lună

Limita sărăciei în cazul pensionarilor din România a fost de mult depășită. Aproape 400 de mii de români primesc pensia minimă garantată de stat, care a crescut în acest an la 400 de lei. Asta în timp ce coșul minim de supraviețuire, calculat după standardele INS, depășește 2.000 de lei lunar.

Pensia minimă nu a ținut pasul cu creșterea salariului minim și nici cu ritmul inflației și al majorării prețurilor. Din 2009 și până în 2015, pensia minimă garantată de stat s-a majorat cu doar 50 de lei (de la 350 lei la momentul introducerii legii în anul 2009, pe vremea guvernului Boc).

Din 400 de lei pe lună un pensionar din România este obligat să plătească cel puțin jumătate pe cheltuielile de utilități - gaze, curent electric, apă, întreținere. În lunile de iarnă, cheltuielile cu căldura înghit toată pensia minimă.

România extremelor. De la pensia de 1 leu la pensia de 288 milioane lei vechi

Mai multe articole despre:
parlament pensii deputat pensii speciale