MENIU

Parlamentarii încă nu intră prin filtru de securitate la muncă. Decizia, amânată. Deputații cer ajutorul senatorilor

Grupul USR vrea ca absolut toți parlamentarii să intre prin porțile de acces unde exista filtre de securitate. Însă, deputații au amânat propunerea pentru că vor și acordul senatorilor. 

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a amânat, luni, luarea unei hotărâri cu privire la solicitarea grupului parlamentar al USR care a cerut introducerea obligativităţii tuturor parlamentarilor de a trece prin filtrul de securitate la intrarea în Palatul Parlamentului.

Conducerea Camerei Deputaţilor a argumentat amânarea prin faptul că sunt necesare discuţii şi cu reprezentanţii Senatului pentru o decizie comună pe acest subiect.

Grupul parlamentar al USR a cerut ca Secretariatul General, prin Departamentul de Afaceri Interne, să reglementeze urgent obligaţia tuturor demnitarilor de a se supune controlului tehnic antiterorist efectuat de către personalul Serviciului de Protecţie şi Pază, ca urmare a incidentului petrecut în 10 mai, când asupra unui colaborator al grupului AUR au fost descoperite patru gloanţe la controlul efectuat la intrarea în Parlament.

Liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, a declarat, luni, că, în momentul de faţă, parlamentarii sunt exceptaţi de la controlul de securitate la intrarea în Parlament şi "orice parlamentar poate intra în Parlament cu orice în geantă, în buzunar, în bagaj", menţionând că acest lucru "nu este în regulă".

"Cred că adoptarea acestei reguli şi controlul tuturor oamenilor care intră în Parlament ar crea un mediu de lucru mult mai sigur aici, în această clădire", a afirmat Moşteanu.

 

 

Comisia juridică a Camerei Deputaților - sesizată cu privire la incidentele din şedinţa de plen din 10 mai

 

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor va analiza şi va lua măsurile care se impun în urma evenimentelor care au avut loc în şedinţa de plen din 10 mai, când deputaţi aparţinând grupului AUR şi neafiliaţi au încercat să blocheze lucrările şi au făcut scandal în sală.

Preşedintele şedinţei de plen din 10 mai, Ciprian Şerban, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a făcut o solicitare disciplinară către Biroul permanent în legătură cu "evenimentele grave" care au avut loc în şedinţa respectivă, când "mai mulţi deputaţi au perturbat buna desfăşurare" a lucrărilor, aducând "prejudicii prestigiului şi imaginii Camerei Deputaţilor".

"În calitate de preşedinte de şedinţă, solicit sesizarea Comisiei juridice asupra faptului că la începutul şedinţei de plen deputaţi ai grupului parlamentar AUR: Sorin Muncaciu, Alic Coleşa, Ringo Dămureanu, Ciprian Titi Stoica şi deputatul neafiliat Dumitru Coarnă au intervenit la prezidiu prin blocarea accesului preşedintelui şedinţei la microfon, precum şi prin ocuparea abuzivă a locului de secretar al şedinţei, încercând prin orice modalitate să împiedice desfăşurarea normală a lucrărilor parlamentare. Deputaţii AUR au încercat întreruperea şedinţei şi transmiterea acesteia prin gesturi extreme, respectiv prin smulgerea cablurilor ecranelor şi microfoanelor din dotarea prezidiului. Deşi i-am atenţionat verbal pe deputaţii în culpă şi i-am invitat la respectarea Regulamentului, acţiunile celor menţionaţi mai sus au continuat şi au fost de o gravă amplitudine, ducând în mod repetat la perturbarea lucrărilor", se arată în sesizarea lui Ciprian Şerban.

Acesta susţine că deputaţii menţionaţi au încălcat Regulamentul prin transmiterea în direct a şedinţei pe reţelele de socializare precum şi prin "modul verbal de a comunica - ţipete, injurii, ameninţări, invective sau calomnii" la adresa sa sau a altor deputaţi prezenţi care încercau restabilirea ordinii şedinţei.

De asemenea, potrivit lui Şerban, deputaţii amintiţi au încălcat Regulamentul şi prin aducerea unor pancarte în cadrul dezbaterilor parlamentare.

Sesizarea a fost transmisă Comisiei juridice care va decide asupra sancţiunilor ce se impun.

O altă sesizare depusă luni la Biroul permanent şi trimisă către Comisia juridică spre analiză aparţine preşedintelui Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare, Neculai Dunava, care cere măsuri disciplinare pentru deputaţii şi senatorii care au produs "un incident" în cadrul şedinţei comisiei din 9 mai.

Dunava îi indică drept vinovaţi de acest incident pe deputaţii George Siminon şi Dorel Acatrinei care fac parte din comisie, precum şi deputaţii AUR Mihail Albişteanu, Radu Grădinaru, Antonio Andruşceac, Alin Coleşa, Georgel Badiu, Ringo Dămureanu, Sorin Muncaciu, Raisa Enachi, Cristian Ivănuţă, Darius Pop, Florin Puşcaşu, Lilian Scripnic, Sebastian Suciu, Dan Tănasă, care nu fac parte din comisie, precum şi trei senatori de la AUR.

"Aceştia au iniţiat un boicot la adresa lucrărilor şedinţei, aducând injurii şi făcând comentarii neadecvate la adresa membrilor comisiei, precum şi cu privire la funcţionarii din cadrul comisiei", se arată în sesizare. 

 

 

Mai multe articole despre:
deputati camera senat 10 mai