MENIU

Pană, despre sistemul informatic de monitorizare a lemnului: Nu am cum să-l declar infailibil

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Doina Pană, a afirmat, marți, că sistemul informatic de monitorizare a lemnului, care va fi aplicat din 8 octombrie și care va fi completat de noul Cod Silvic, ar trebui să fie infailibil, însă nu exclude posiblitatea că ”nu s-ar mai putea strecura o căruță de lemn de foc”. Mai exact, spune ministrul, ” ceea ce înseamnă până în 3 metri cubi și e transportat cu un atelaj, deci nu auto, nu va intra în sistemul informatic și va circula pe baza unui aviz obișnuit”, cum se desfășura până acum.

"Acest sistem ar trebui să fie infailibil, acum nu am să-l declar totuși infailibil pentru că, poate, o căruță de lemn de foc se mai poate strecura, în sensul că nu am vrut să îngreunăm problema populației și atunci am prevăzut că ceea ce înseamnă până în 3 metri cubi și e transport cu un atelaj, deci nu auto, să nu intre în sistemul informatic și să circule pe baza unui aviz obișnuit,  cum se dădea până acum, urmând ca în termen de 7 zile lucrătorii silvici să le introducă în sistem. În rest, absolut tot traseul este monitorizat și cheia de bază este de fapt nu numai că are un cod unic, dar există verificarea încrucișată, în sensul că nu poate intra în depozit lemnul respectiv, deci nu are unde îl duce, până când cei din depozit nu accesează și ei sistemul informatic și verifică că acel transport este legal. Nu pot minți că au făcut-o și nu au făcut-o, pentru că intrarea în sistem lasă în urmă cine a intrat și ce a interogat", a declarat Pană, la Palatul Parlamentului.

De asemenea, Doina Pană a precizat că noul Cod Silvic este al doilea pilon care sprijină hotărârea de Guvern, care intră în vigoare la 8 octombrie și conform căreia niciun transport de lemn nu mai poate pleca din pădure, fără să fie supravegheat, în timp real, printr-un sistem informatic.

''Se termină cu defrișările. Venim prin acest proiect de Cod Silvic să rezolvăm și alte probleme de genul celor în jur de 500.000 de hectare de pădure care, la ora actuală, nu sunt nici administrate.

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură a arătat că sistemul informatic va permite și populației să se implice, iar în curând oamenii vor putea suna ''la un sistem gen 112, poate chiar 112, cu privire la transporturile de lemn''.

 

Mai multe pe Agerpres.

Mai multe articole despre:
monitorizare lemn sistem informatic Doina Pană