MENIU

Ovidiu Raețchi: PNL are nevoie şi de un cod al transparenţei la nivelul administraţiei locale

Deputatul PNL, Ovidiu Raeţchi, susține, în cadrul unui comunicat de presă, că PNL are nevoie şi de un cod al transparenţei, care să fie aplicat la nivelul administraţiei locale şi care să prevadă, printre altele, ca şedinţele de Consiliu Local să fie transmise în direct, pe pagina de internet a primăriei, și introducerea votului electronic pentru consilierii locali.

„Gradul mic de încredere de care se bucură clasa politică este generat nu doar de lipsa integrităţii şi de afacerile cu iz penal ale politicienilor care ies la iveală în ultima vreme, ci si de faptul că informaţiile privind deciziile politice par accesibile, de multe ori, doar iniţiaţilor. Deşi decizia PNL de a-şi asuma un decalog al integrităţii care să fie aplicat candidaţilor la alegerile locale este absolut necesară, propun şi un cod al transparenţei care să fie asumat de toţi consilierii locali si primarii PNL. Reabilitarea  imaginii clasei politice, în general, şi a administraţiei locale, în acest caz, depinde şi de un exerciţiu al transparenţei. De aceea, cred că toţi consilierii locali si primarii PNL trebuie să semneze un angajament prin care să îşi asume, explicit, toate criteriile de integritate ale partidului şi, de asemenea, să aibă propriul cod de conduită și transparență”, a afirmat deputatul PNL.

Ovidiu Raeţchi consideră că lipsa transparenţei este o problemă cu care se confruntă majoritatea administraţiilor locale, motiv pentru care propune o serie de măsuri.

„De asemenea, pentru că cetăţenii trebuie să afle deciziile administraţiei locale, consider că şedinţele de Consiliu Local trebuie filmate şi transmise live pe pagina de internet a primăriei şi trebuie organizate conferinţe de presă după şedinţele săptămânale de consiliu în care să fie comunicate şi explicate deciziile luate. Înainte de orice decizie importantă avem nevoie de ședințe publice de consultare cu comunitatea locala. În plus, poate fi introdus votul electronic, după modelul celui aplicat în Parlament, iar declaraţiile de avere şi interese ale consilierilor locali trebuie publicate unitar pe site-urile primăriilor. Lucruri aparent banale, dar care la ora actuală nu există la nivelul administraţiei locale.  De exemplu, până recent, Sectorul 5 a fost un model de administraţie opacă: a fost necesară o decizie judecătorească pentru ca bugetul să fie făcut public şi şedinţele de consiliu erau convocate pe şest, uneori noaptea. Acest tip de administraţie trebuie să dispară, nu de frica consecinţelor legale, ci din respect pentru cetăţenii care îşi plătesc taxele şi impozitele”, a detaliat deputatul PNL.