MENIU

Viorica Dăncilă: "Vor urma și alte măsuri pentru a-i pedepsi pe cei care au greșit"

Viorica Dăncilă

Premierul Viorica Dăncilă și-a prezentat cele 10 măsuri pe care le-a luat după tragicele evenimente din Caracal. Șefa Executivului a spus că vor mai fi luată măsuri dure, pentru ca cei care sunt vinovați să plătească.

Șefa Guvernului a început prin a-și lăuda cele zece măsuri luate imediat după nefericitele evenimente. Ea a spus că sunt zece măsuri imediate, dar vor urma și altele pentru "a-i pedepsi pe cei care au greșit". Premierul a mai spus că a urgentat înființarea unei baze de date cu agresori sexuali și antecedentele acestora.

"Se împlinesc cinci zile de la evenimentele din Caracal, un eveniment care ne-a marcat. Din păcate, nu putem da timpul înapoi, iar cuvintele nu sunt de prisos. Putem privi înainte. România trebuie să depășească această criză, să înlocuim ce e de înlocuit și de reparat, ce e de reparat.

Trebuie să luptăm împotriva criminalității. Putem face față situației.

1 - A fost demisă condcerea instituțiilor implicate în evenimente, de asemenea au fost demiși șefii MAI și ai STS.

2 - Am cerut a ministrului de Interne să meargă personal acolo, pentru a rezolva situația.

3 - Am cerut un raport minut cu minut, și am dispus discutarea cazului în CSAT.

4 - Am cerut ședință a CSAT și analiza celor implicați în evenimente.

5 - Am înființat un grup interministerial, condus de Raed Arafat, pentru eficientizarea răspunsului în situații de criză. S-a elaborat un plan de direcții ce urmează a fi implementat.

6 - Am hotărât să solicit o sesiune parlamentară, pentru ca aceste modificări să fie adoptate.

7 Am trimis Corpul de Control al primului-ministru să facă controale în teritoriu.

Este obligatoriu ca organele de justiție să acționeze. Toți oamenii trebuie să acționeze. Dacă nu faci tot ce trebuie pentru a salva o viață, vei fi judecat pentru aceatsa.

8 - L-am numit pe Mihai Fifor ca șef interimar la MAI și l-am mandat să întreprindă controale amănunțite.

9 - Am solicitat un raport al tuturor cazurilor de răpire. Acord maximă atenție acestui subiect și vom aloca toate efourile  pentru rezolvare.

10 - Am cerut monitorizarea persoanelor cu agresiuni sexuale la activ.

Sunt zece măsuri imediate, dar vor urma și altele pentru a-i pedepsi pe cei care au greșit, pentru a fundamenta o luptă nemiloasă care pericliteaza legea ordinea și siguranța. Chiar azi am solicitat MAI urgentarea proiectului de lege privind căutarea persoanleor dispărute.  

 

Am cerut MAI și lui Raed Arafat să prezinte planul de măsuri privind comasarea dispecerateor de Poliție, SMURD și Ambulanță.

Vrem punerea în aplicare a evidenței complete a tuturor celor care se fac vinovați de infracțiuni de agresiuni sexuale.

Trebuie să ajungem cu modificările până la cea mai îndepăratată localitate.

Am discutat cu toți șefii din MAI și am văzut dorința lor de implicare și am luat măsuri specifice.

Am solicitat tuturor autorităților să facă modificări. Români nu trebuie să se teamă, România nu este țara traficanților, agresorilor sau violatorilor. Voi urmări coordonarea eradicării criminalității. Declar război împotriva criminalității. Vinovați sunt cei care au perpetuat criminalitatea. S-a pus prea mult accent pe lupta împotriva corupției. Lupta împotriva corupției trebuie mutată către zona de prevenție, către mecanisme care să prevină.

 

Solicit clasei politice să se implice. Acest război împotriva criminalității trebuie să-l ducă premierul alături de toți cei care vor să se implice. Invit ONG-urile să vină la Guvern, pentru ca împreună cu specialiștii din ministere să reparăm ceea ce este profund greșit.

Sunt acea femeie și mamă care are pârghiile necesare să soluționeze problemele. Voi face tot ceea ce-mi stă în putere ca legea să primeze în România", a încheiat Dăncilă.

 

Șefa Guvernului a anunțat, miercuri, că a trimis Corpul de control al Guvernului pentru a verifica cum au acționat structurile Ministerului Afacerilor de Interne în cazul de la Caracal.

„În ultimele zile am luat o serie de decizii în urma tragediei de la Caracal. Lucrăm pe mai multe planuri, atât pentru afla adevărul cât și pentru a preîntâmpina în viitor situații similare. Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor, a avut deja în această dimineață discuții cu structurile din subordine. Corpul de control al prim-ministru a început deja de ieri (marți - n.r.) acțiunea de control pentru verificarea modului în care au acționat structurile Ministerului Afacerilor Interne, dar și relaționarea cu celelalte instituții cu atribuții în situații de urgență”, a afirmat Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de miercuri a Guvernului.

Șeful Executivului a precizat că românii trebuie să continue să creadă în MAI, pentru că în cadrul instituției există și mulți profesioniști, care își fac datoria.