MENIU

Olanda, la unison cu Germania și Austria. Premierul Rutte se opune intrării României în Schengen

Premierul olandez Mark Rutte a anunţat, joi, că Olanda se va opune aderării României şi Bulgariei la spaţiul de liberă circulaţie Schengen, întrucât există îngrijorări cu privire la corupţie şi la securitatea frontierelor în cele două ţări, relatează site-ul dutchnews.nl.

"Pentru moment ne vom opune acestei iniţiative. Sunt prea multe îngrijorări cu privire la controalele la frontieră şi la corupţie", a spus Rutte, într-un interviu pentru publicaţia Telegraaf, anunță Mediafax.

Premierul olandez a amintit un raport al Uniunii Europene publicat în acest an, potrivit căruia structurile instituţionale generale ale Bulgariei pentru combaterea corupţiei "rămân fragmentate şi în mare parte ineficiente", iar problemele generalizate ale corupţiei în administraţia publică rămân în continuare mari.

Corupţia din România este încă o "problemă profundă în cadrul societăţii, cu consecinţe atât pentru guvern, cât şi pentru economie", potrivit raportului european. Mark Rutte consideră că discursul lui Juncker a fost unul "romantic", care a conţinut "aspecte bune", dar şi idei cu care nu este de acord.

"Sunt mulţumit cu privire la planurile pe termen scurt care vizează comerţul şi situaţia lucrătorilor din Europa de Est. Sunt, de asemenea, mulţumit că [Jean-Claude Juncker] este critic în ceea ce priveşte bugetul zonei euro şi Parlamentul zonei euro. Dar sunt tipul de om care gândeşte: <>", a spus Rutte.