MENIU

Victoria Nuland către politicieni: Suntem cu ochii pe voi. Ce vor SUA de la România

Victoria Nuland, discuţii cu Iohannis despre parteneriatul strategic şi combaterea corupţiei / Foto: presidency.ro

"Suntem cu ochii pe voi". Potrivit unor surse politice citate de Realitatea TV, acesta a fost principalul mesaj al subsecretarului de stat de la Washington, Victoria Nuland, pentur liderii partidelor parlamentare cu care s-a întâlnit după discuţiile avute cu preşedintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta şi liderii Parlamentului. Potrivit aceloraşi surse, statul de drept şi reforma clasei politice au fost subiecte de discuţie între Nuland şi liderii partidelor.

Subsecretarul de Stat american Victoria Nuland discutat cu oficialii români despre statul de drept şi reforma clasei politice şi a precizat că SUA vor urmări îndeaproape progresele României.

Potrivit surselor citate de Realitatea TV, Victoria Nuland a insistat pe lângă oficialii români în privinţa respectării statului de drept şi a reformării clasei politice.

Nuland a subliniat că apreciază majorarea bugetului MAPN şi a insistat pentru adoptarea aşa-numitelor legi Big Brother în România.

Victoria Nuland a fost primită de preşedintele Klaus Iohannis, la ora 9.00.

”Bine aţi venit! Mă bucur că aţi decis să faceţi o vizită atât de repede, în mandatul meu. Nu ştiu dacă acest lucru mi se datorează şi mie, dar mă bucur”, i-a transmis preşedintele Iohannis Victoriei Nuland.  

Nuland i-a răspuns lui Iohannis: ”Cu siguranţă vi se datorează, am venit să vă văd”.

"În centrul discuţiilor s-a aflat dorința României de a întări Parteneriatul Strategic cu SUA prin extinderea colaborării nu doar în domeniul militar ci și economic. Preşedintele a salutat interesul companiilor americane în acest sector şi a încurajat creşterea prezenţei lor pe piaţa românească. În acest sens, a subliniat nevoia de stabilitate legislativă, predictibilitate şi transparență în mediul de afaceri.

Cei doi interlocutori au evidenţiat progresele substanţiale obţinute de România în domeniul reformei justiţiei şi combaterii corupţiei.

De asemenea, s-a făcut o trecere în revistă a situaţiei politice din regiune. Preşedintele a reafirmat angajamentele ferme ale României ca stat membru NATO, exprimând hotărârea de a se aloca resursele necesare pentru un răspuns adecvat la evoluţiile de securitate preocupante din regiunea noastră şi din Europa", anunţă un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Premierul Victor Ponta a discutat cu Victoria Nuland, asistentul Secretarului de Stat al SUA pe Afaceri Europene şi Eurasiatice, despre aprofundarea şi diversificarea Parteneriatului Strategic şi situaţia regională şi i-a prezentat rezultatele în combaterea corupţiei şi angajamentul în acest sens, notează Mediafax.

"Modalităţile concrete de aprofundare şi diversificare a Parteneriatului Strategic cu SUA şi situaţia regională au fost principalele teme de discuţie cu oficialul american. În cadrul Parteneriatului Strategic au fost discutate proiectele în curs de derulare cu partea americană în plan politico-militar, de securitate, al justiţiei şi în domeniul economic, îndeosebi cele din sectorul energetic şi IT, precum şi noi propuneri de dezvoltare a acestora", se arată într-un comunicat al Guvernului.

Executivul mai informează că premierul Victor Ponta a prezentat rezultatele obţinute de România în consolidarea reformei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei, precum şi angajamentul Guvernului în acest sens.

De asemenea, a subliniat susţinerea şi măsurile luate de Guvern pentru o alocare adecvată a resurselor bugetare necesare sectorului de apărare, în contextul provocărilor actuale. "A fost evidenţiată cooperarea bilaterală excelentă în acest domeniu", se afirmă în comunicat.

Premierul a mai discutat cu oficialul american şi o serie de acţiuni guvernamentale pentru a consolida dimensiunea economică a Parteneriatului strategic, inclusiv pentru a creşte investiţiile americane în economia românească. Cei doi oficiali au avut şi un schimb de opinii privind evoluţiile din vecinătatea estică.