MENIU

Noul şef al ANI, Bogdan Stan, îşi începe mandatul cu un conflict cu Parlamentul

Bogdan Stan, noul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate, îşi începe mandatul cu un conflict cu Parlamentul. Motivul? Un nou proiect de lege prin care aleşii vor să devină persoane fizice autorizate, ca să poată face afaceri. "ANI nu susţine acest proiect legislativ. Nu corespunde obligaţiilor asumate de autorităţile statului în lupta împotriva corupţiei. Ar afecta negativ imaginea României în procesul de monitorizare a Comisiei Europene, nu trebuie votat " a precizat Agenţia Naţională de Integritate, pentru Realitatea TV.

Agenţia Naţională de Integritate reclamă că, prin proiectul depus recent în Parlament, deputaţii şi senatorii intenţionează să elimine unul dintre cele mai întâlnite cazuri de incompatibilitate pentru deputaţi, senatori, primari, viceprimari, preşedinţi de Consilii Judeţene şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene, miniştri, prefecţi şi subprefecţi:Mai exact, deţinerea simultană şi a calităţii de comerciant persoană fizică.

Până în prezent Agenţiei nu i-a fost solicitat un punct de vedere oficial cu privire la această inițiativă legislativă.

Agenția Națională de Integritate nu susține această propunere legislativă care are ca efect direct generarea unor conflicte de interese:

"Apreciem că propunerea legislativă nu corespunde obligaţiilor asumate de autoritățile statului în lupta împotriva corupției, va afecta negativ imaginea României în procesul de monitorizare a Comisiei Europene prin Mecanismul de Cooperare și Verificare, cu efecte negative referitor la fondurile europene și în procesul de aderare a României la Spațiul Schengen", precizează Agenţia Naţională de Integritate, în timp ce atrage atenţia că dacă această propunere legislativă ar fi adoptată, există posibilitatea ca toate rapoartele de evaluare, întocmite de Agenția Națională de Integritate și prin care s-au reținut situații de incompatibilitate între funcțiile/demnitățile publice și calitatea de comerciant persoană fizică, să fie anulate de instanțele de judecată.

Precizările vin la câteva zile după ce 16 deputaţi ş senatori PSD şi UDMR, unii dintre ei chiar condamnați pentru conflict de interese sau incompatibilitate, au găsit un şiretlic prin care să scape de acuzaţia de incompatibilitate dacă au afaceri. Vor ca ca parlamentarii, primarii şi viceprimarii, preşedintii şi vicepreşedinţii de Consilii Judeţene, prefecţii şi subprefecţii, dar şi membrii Guvernului să poată avea afaceri dacă sunt înregistrate ca persoane fizice autorizate.

Fostul premier Petre Roman şi-a pierdut mandatul de deputat anul acesta în urma unei decizii de incompatibilitate tocmai pentru că desfăşura, în paralel, şi activităţi pe bază de PFA.

ANI RESPINGE IDEEA DE PFA ÎN PARLAMENT

Dacă această propunere legislativă ar fi adoptată, există posibilitatea ca toate rapoartele de evaluare, întocmite de Agenţia Naţională de Integritate şi prin care s-au reţinut situaţii de incompatibilitate între funcţiile/demnităţile publice şi calitatea de comerciant persoană fizică, să fie anulate de instanţele de judecată.

Mai multe articole despre:
conflict anunţ decizii Bogdan Stan sef ANI masura