MENIU

Noi dezvăluiri despre DOSARUL RETROCEDĂRILOR: Ce spun juriştii Romsilva

Nela Cojocaru, juristuL RomSilva

Noi dezvăluiri despre deputatul Ioan Adam, urmărit penal în dosarul retrocedărilor, au fost făcute luni seară la emisiunea Jocuri de Putere, de la Realitatea TV. De această dată, informaţiile vin din partea juriştilor RomSilva. Alesul Adam avea o atitudine agresivă şi intimidantă, şi le recomanda judecătorilor să citească din cărţile sale.

"Domnul Ioan Adam s-a ocupat exclusiv de dosarul de la fond si ulterior in recurs la Tribunalul Bacău", a declarat fostul jurist al Romsilva, Mihai Topor. Întrebat care era comportamentul lui Ioan Adam în relaţie cu avocaţii statului şi cu juriştii, Topor a precizat: "agresiv".

"Agresivitate, foarte ofensiv si intimidant. Deşi eram tineri si oarecum la inceputul carierei, era o atitudine in care recomanda inclusiv judecătorilor sa citeasca din cartile si din materia in care dumnealui am inteles ca profesa", a mai spus fostul jurist al Romsilva.

Actualul jurist al Regiei Pădurilor Romsilva, Nela Cojocaru, a povestit întregul parcurs al dosarului de retrocedare.

"Totul a incep in 2006 cand s-a cerut retrocedarea a aproximativ 30 de mii de hectare de padure, asa suna cererea de retrocedare a lui Elie Vlad Sturdza, tatal lui Paltin Gheorghe Sturdza. Judecătoria Oneşti, in prima instanţă, i-a respins pe motiv ca nu are vocatie succesorala, ca padurile, practic, strabunicul sau, Dimitrie Ghika le-a lasat fiului sau Nicolae Ghika", a explicat Cojocaru.

Mai exact, Elie Vlad Sturdza este rudă de gradul 5 şi nu are calitate de moştenitor. A făcut, însă, recurs. După alte respingeri şi strămutări, acesta a avut succes, tot la Tribunalul Covasna.

"Completul de judecată a admis cererea de revizuire (...) si s-a dat celebra cerere 231r/2012 prin care s-au retrocedat, s-a dispus retrocedarea a 43.227 ha de padure", a mai explicat Nela Cojocaru.

Tribunalul Covasna nu doar că a dispus retrocedarea, dar i-a acordat lui Elie Vlad Sturdza cu 13 mii de hectare mai mult decât a cerut iniţial.

"Daca prin cererea care au depus-o la comisii in 2005 au cerut in jur de 30 de mii de ha de pădure, comisiile si cele 4 instanţe au spus "NU", in cererea de revizuire a cerut numai dupa Dimitrie Ghika strabunic. A amintit in trecere si dupa Nicolae. Tribun Covasna in 2012 ii da 43.227 de ha, dar in revizuire face o precizare ca cere doar 23.000, dupa Dimitrie Ghika", a mai spus Nela Cojocaru.