MENIU

Deputații au decis: Nicolae Păun poate fi arestat. 165 de voturi ”pentru”, 86 ”împotrivă”

Nicolae Păun și Mădălin Voicu

Nicolae Păun poate fi arestat preventiv. Cu 165 de voturi ”pentru” și 86 ”împotrivă”, deputații au aprobat cererea DNA. Păun era acuzat de procurori de săvârşirea a nouă infracţiuni, într-un dosar privind spălarea de bani în două proiecte europene,printre care: spălare de bani, evaziune fiscală, deturnare de fonduri, cumpărare de influenţă sau schimbare, fără  respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene.

Nicolae Păun poate fi arestat preventiv. Cu 165 de voturi ”pentru” și 86 ”împotrivă”, deputații au aprobat cererea DNA. Păun era acuzat de procurori de săvârşirea a nouă infracţiuni, într-un dosar privind spălarea de bani în două proiecte europene,printre care: spălare de bani, evaziune fiscală, deturnare de fonduri, cumpărare de influenţă sau schimbare, fără  respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene. 

Marți, deputatul Păun a trimis un comunicat de presă în care le cerea colegilor din Camera Deputaţilor să voteze conform "conştiinţei şi principiilor morale" în plen. Acesta îşi mai cerea iertare şi faţă de procurori, pentru "ieşirile care nu îl definesc", făcând referire la stenogramele în care el preciza, printre altele "bag cuţitul în procurori".

Păun mai notează în comunicat că acele declaraţii erau doar "simple vorbe spuse la supărare. Reamintim că săptămâna trecută, cererea pentru reținerea sa preventivă a fost aprobată, dar pentru arestare nu a mai fost cvorum, drept pentru care votul a fost reprogramat pentru miercuri.

UPDATE 15.30 Cererea DNA a fost aprobată. Cu 165 de voturi ”pentru”, și 86 ”împotrivă”, Nicolae Păun poate fi arestat. Mădălin Voicu a așteptat rezultatul votului alături de jurnaliști, în fața Biroului Permanent al Camerei Deputaților. 

UPDATE 15.25 Votul s-a încheiat. Se vor număra voturile. Sunt 261 de deputați prezenți. Pentru ca cererea să fie aprobată, trebuie să fie cel puțin 131 de voturi pentru.

UPDATE 14.55 A începutul votul în plen. Deputații sunt strigați prin apel nominal. Votul este secret, cu bile. Nicolae Păun nu se află în sală.  În schimb, Mădălin Voicu este prezent la ședință. 

Nicolae Păun, audiat la DNA. Procurorii au extins acuzaţiile: spălare de bani şi evaziune fiscală

Nicoalae Păun afirmă în comunicatul de presă că el consideră că justiţia îi va proba nevinovăţia:

"Având ferma convingere şi încrederea că justiţia îmi va proba nevinovăţia faţă de acuzaţiile ce mi se aduc, prin depăşirea oricăror interese politice de conjunctură, mă adresez - pe această cale - colegilor mei deputaţi, asigurându-i de respectul şi preţuirea mea şi solicitându-le doar să voteze conform propriei conştiinţe şi principiilor morale !".

Frăția cătușelor. Arestarea lui Mădălin Voicu, respinsă. Votul pentru arestarea lui Păun, suspendat

Acesta precizează că mulţumeşte colegilor pentru colaborarea bună, indiferent de partidul din care fac parte:

”Vreau să mulţumesc, cu acest prilej, tuturor colegilor parlamentari pentru colaborarea bună pe care am avut-o, indiferent de partidul căruia îi aparţin! Totodată, doresc să imi cer iertare faţă de procurori, faţă de instituţia din care fac parte, că am avut ieşiri care nu mă definesc! Erau doar simple vorbe spuse la supărare - aşa cum se întâmplă oricui - scoase dintr-o conversaţie telefonică între prieteni, care a avut loc cu multe luni în urmă, fără să bănuiesc - ca orice om nevinovat - că am telefonul ascultat!...”, se arată în document.

Totodată, Păun mai spune că nu a făcut declaraţii de presă în această perioadă, pentru ca vorbele să nu îi fie răstălmăcite:

”Exprimându-mi aprecierea faţă de libertatea presei - una dintre cele mai  importante cuceriri ale fragilei noastre democraţii post-decembriste - sper ca mass-media să înţeleagă faptul că nu am făcut niciun fel de declaraţii de presă pentru a nu da loc la răstălmăciri care , odată apărute în spaţiul public,  să arunce un oprobiu nemeritat atât asupra mea, cât şi a etniei mele. Sper ca presa să preia cu obiectivitate acest comunicat!", se arată în comunicat.            

Care sunt acuzațiile care i se aduc        

Pe 10 februarie, DNA a emis un comunicat în care cere aviz de la Camera Deputaţilor pentru încuviinţarea urmăririi penale şi arestării lui Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, pentru mai multe acuzaţii, într-un dosar privind spălarea de bani în două proiecte europene, desfăşurate de Partida Romilor, formaţiune condusă de Păun, preşedinte de onoare fiind Mădălin Voicu. Procurorii notează că statul român a fost prejudiciat de cei doi, prin proiectele derulate, cu suma de 27 de milioane de lei. 

 
DNA cere aviz pentru arestarea deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, pentru spălare de bani