MENIU

Negocieri pe buget până în ultima clipă

Banii statului sunt greu de împărţit. Premierul Ludovic Orban a stat faţă în faţă cu liderii partidelor parlamentare pentru a ajunge la un acord cu privire la legea bugetului de stat. Negocierile însă nu au luat sfârşit. Nu sunt bătute în cuie nici măsurile anunţate de Guvern. Plafonarea sporului pentru condiţii vătămătoare şi interzicerea cumului pensiei cu salariul de la stat sunt în continuare analizate în Guvern.

Se fac ultimele calcule pt legea bugetului de stat. Amendamentele transmise de parlamentari vor ajunge luni dimineata pe masa Guvernului. Ludovic Orban a purtat discuţii cu ALDE, UDMR şi USR.

Potrivit unor surse Realitatea Plus, astazi(duminică - n.r.), la ora 18.00, vor fi reluate discuțiile pe tema legii bugetului de stat, dar si pe OUG 114.

USR a depus amendamente in domenii precum: sănătate, educaţie, justitie. Digitalizarea este un domeniu asupra căruia USR se concentrează şi vor ca Executivul sa finanteze acest sector.

Legea bugetului pentru anul viitor are un deficit de 3,6% din PIB. Guvernul  şi-a propus să diminueze cheltuielile. Însă, potrivit unor surse, măsurile anunţate nu au efectul scontat.

Prin urmare,  Guvernul ia în calcul fie să regândească modul în care va fi calculat sporul pentru condiții vătămătoare, fie de a menţine sporurile în varianta actulă.

Dacă sporul este plafonat la 25% sub salariul minim, măsura afecteaza în special medicii, asistenţii medicali, personalul din sistemul judiciar, dar şi functionarii din ANAF. Plafonarea afectează preponderent bugetarii care au salarii mai mari de 4000 lei.

În ceea ce priveşte interzicerea posibilității de a cumula pensia cu salariul dintr-o instituţie de stat, Guvernul a decis ca de la această regulă vor fi exceptaţi asistenţii persoanelor cu handicap şi judecătorii CCR.

Mai multe articole despre:
buget negocieri