MENIU

Djuvara: Ponta îmi e profund antipatic. Guvernul, politică de mahala. Salvarea, de peste ocean

Istoricul Neagu Djuvara a declarat, marți seară, în cadrul emisiunii "Jocuri de Putere", moderată de Rareș Bogdan, întrebat unde a eșuat guvernarea Ponta, că nu mai e nimic de făcut dacă nu a urmat "o politică care să fie cu adevărat europeană și în alianță cu SUA". În viziunea sa, cei din aparatul guvernamental "în sensul ăsta au greșit", iar salvarea nu poate să vină decât "de peste ocean". Pe de altă parte, istoricul s-a declarat optimist în privința viitorului României, punctând faptul că "în măsura în care suntem buni europeni, vom urma soarta Europei întregi".

"Acest Victor Ponta îmi este profund antipatic. Mai întâi că nu are mutră de român. El are un cap, iertați-mă, pentru că totuși fac o declarație publică, are o figură de tătar scopit. Nu mai e nimic de făcut dacă nu au urmat o politică care să fie cu adevărat europeană și în alianță cu SUA, în sensul ăsta au greșit. Nu îmi dau seama ce pas greșit au putut să facă. Au făcut o politică așa internă de mahala. Trebuie să așteptăm salvarea de peste ocean. Nu. Am simpatie pentru Popescu Tăriceanu, dar el nu mai are mare rol. A greșit că s-a aliat cu alte partide. Încă o dată: politica internă română nu mai are niciun interes, noi facem parte din Europa", a declarat Neagu Djuvara.

În acest context, referindu-se la politicienii "relativ mai tineri" pe care România îi are, istoricul a vorbit despre Mihai Răzvan Ungureanu. 

"Avem câțiva relativ mai tineri. E unul care e foarte bun: Mihai Răzvan Ungureanu. A fost răsturnat de ticăloșii...eu l-am întrebat 'de ce nu ai putut să stai decât câteva luni'. S-au coalizat toți ticăloșii din Parlament. Nu putea pentru că începuse să îi curețe pe toți, să îi scoată pe toți bandiții și atunci s-a făcut o coaliție de ticăloși și l-au răsturnat", a afirmat Neagu Djuvara.

 

Neagu Djuvara: Suntem în pericolul de a avea o invazie asiatică din ce în ce mai intensă

 

Întrebat despre Crin Antonescu, Neagu Djuvara a punctat faptul că "nu i-a plăcut coalizarea dreapta stânga".

"Faptul că s-a coalizat cu Ponta...nu am o părere prea grozavă despre dânsul", a mai spus Djuvara.

Referindu-se la Ion Iliescu, istoricul a subliniat că fostul șef de stat "ar trebui să fie judecat pentru că este un criminal".

"Ion Iliescu, ăla care a omorât o mie de oameni, pe stradă, pentru ca să păstreze puterea. Iliescu... mă miră că nu s-a ridicat până acum o voce suficient de tare în țara asta ca să se facă proces lui Ion Iliescu", a mai spus istoricul.

În schimb, în ceea ce îi privește pe foștii președinți Emil Constantinescu și Traian Băsescu, Neagu Djuvara a declarat:

"Emil Constantinescu, un om cumsecade. E insuficient de voluntar și de energic, așa că guvernarea lui a fost moale și culmea este că eu miroseam chestia asta, că nu are vână ca să fie dirijată țara. Traian Băsescu nu a fost rău, într-un sens. Lui i se reproșează lucruri, eu nu cunosc chestia cu vasele vândute, nu mă pricep dacă are bube în cap. Dar altfel, îmi este simpatic. Este un tip mai energic. Este un fost căpitan de vapor. A condus un vad de 2.000 de tone. Mi-e simpatic".

Cu privire la viitorul României, istoricul s-a declarat optimist, subliniind că "avem șanse fiindcă facem parte din Europa". 

"În măsura în care nu vom face prostii, ca să fim lăsați la o parte de către germani sau de către austrieci și chiar de către unguri, noi trebuie să fim buni europeni. În măsura în care suntem buni europeni, vom urma soarta Europei întregi. Nu mai există un viitor separat pentru o bucată de țară ca România. Sunt foarte optimist în sensul ăsta", a mai spus istoricul.

Pe de altă parte, întrebat dacă consideră că România ar trebui să revendice Basarabia, Neagu Djuvara a precizat:

"Nu, trebuie să îi încurajăm să voteze ratașarea la România. Ei trebuie să ne ceară. Poate că le e frică de ruși, dar dacă i-am încuraja să vină, eu cred că ar cere ei. E anormal să fie un stat român care să se numească Republica Moldova. Trebuie ratașată din nou la România rotundă".