MENIU

Năstase, reacție de ultimă oră după criticile dure ale lui Ion Iliescu la adresa PSD

Fostul premier, Adrian Năstase, reacționează, într-o postare pe blogul său, cu privire la modalitatea de desfășurare a alegerilor interne, în PSD, pentru desemnarea următorului președinte al partidului. Asta în contextul în care președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, se declara nemulțumit, în urmă cu două zile, de faptul că următorul lider al social democraților va fi ales de către toți membrii partidului, amintindu-și astfel de Nicolae Ceaușescu.

"Alegerile la PSD se vor face pe o formula moderna, utilizata de Partidul Socialist Francez si de Partidul Muncii din Israel. Nu cred insa ca este suficient timp pentru pregatirea lor in aceasta modalitate", scrie Adrian Năstase pe blogul său.

Totodată, fostul premier a făcut referire și la Traian Băsescu, în contextul criticii aduse de fostul președinte la adresa ambasadorilor acreditați la București.

"De cand nu mai e presedinte, Basescu e suparat pe ambasadorii straini care se pronunta in legatura cu justitia din Romania. In schimb, va deveni, in curand, membru (al PMP), in ciuda celor care ar dori ca el sa nu revina in politica, infrumusetand-o", scrie Năstase.

În ceea ce privește migranții care ar urma să sosească în România, Năstase consideră că "ar trebui sa fii nebun sa vii din „tarile calde”" aici, pentru a fi adăpostit în corturile care au fost deja pregătite de autorități.

"Continua si fluxurile de refugiati in Europa. Romania a avut o idee de geniu: a aratat corturile in care vor sta refugiatii „nostri” la iarna. Ar trebui sa fii nebun sa vii din „tarile calde” sa ingheti in ele. Asa incat s-ar putea sa ne rugam de unii dintre ei sa vina sa completeze cotele", mai precizează fostul premier.

Iliescu, atac fără precedent la adresa PSD: "Ceaușescu încercase un astfel de sistem"

 


Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a criticat, vineri seară, la lansarea volumului autobiografic "Destinul unui om de stânga", modalitatea de alegere a președintelui PSD la viitorul congres, din octombrie. În acest sens, Iliescu a punctat faptul că, în toate partidele din lume, practica este ca alegerea președintelui partidului, la un congres, să fie făcută prin votul delegaților mandatați de către membrii formațiunii politice.

"Cum pot să voteze toți membrii de partid? Practica din toate partidele lumii și din istoria noastră - de aceea se convoacă congrese - pentru că membrii deleagă niște oameni cu un mandat și acolo în congres deliberează și se pronunță", a explicat Iliescu, la lansarea volumului autobiografic "Destinul unui om de stânga", informează Ziare.com.

Întrebat cum vede modalitatea de alegere a președintelui PSD la viitorul congres, din octombrie, în condițiile în care sunt nemulțumiri legate de faptul că liderul formațiunii ar trebui votat de membrii de partid, Iliescu a răspuns:

"Sistemul acesta... Ceaușescu încercase cândva să facă un fel de recensământ național. Ca toți să voteze, de la oraș și sat pentru tovarășul Ceaușescu. Deci nu știu cum anume practic, tehnic se face așa ceva. De aceea se convoacă congrese pentru că delegații vin cu un mandat din partea membrilor și deliberează".

Mai mult, Iliescu a susținut că "este rupt" de activitatea actualei conduceri a partidului.

"Eu sunt rupt de activitatea practică, concretă a conducerii de partid. Nu știu cum gândesc acest lucru (reprezentanții conducerii PSD - n.red.). Poate au o tehnică gândită, eu nu știu, nu o percep și nu o înțeleg", a adăugat fostul șef de stat.

Pe de altă parte, întrebat pe cine va susține pentru funcția de președinte la Congresul PSD, Iliescu a răspuns că pe nimeni.

"La congres voi spune mai mult (...) Dintotdeauna o asemenea miscare e înaintea fiecărui congres. Iar acum au dispărut niște figuri dominante. Nu mai e vorba de figuri dominante, adica se schimbă generațiile. Congresul o să decidă", a mai spus Iliescu.

În altă ordine de idei, președintele de onoare al PSD a precizat că regretă situația în care se afla primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu:

"Îmi pare rău de ce se întâmplă cu Sorin Oprescu. Nu pot să mă pronunț".