MENIU

MRU: MAE riscă să ajungă în colaps! Am putea avea doar ambasadori pensionari

Fostul premier si ministru de Externe Mihai Razvan Ungureanu atrage atentia asupra situatiei nefavorabile in care se afla in prezent MAE, sustinand ca institutia "ameninta sa ajunga in colaps", iar "lista ambasadorilor se va constitui pe viitor din pensionari".

Consilierul presedintelui Klaus Iohannis a fost invitat joi seara, la Digi24, sa comenteze lista ambasadorilor numiti de seful statului. "Era absolut necesara o redinamizare a revenirilor si plecarilor la post. Exista un ciclu, rutinier, de schimbare a reprezentantilor diplomatici, la patru, cinci ani, a reprezentantilor consulari la trei, patru ani, in asa fel incat generatiile sa se succeada, iar pozitiile importante din alte capitale sa fie acoperite de diplomati care fie se afla la inceput de cariera si trebuie sa treaca prin experienta postului extern, fie se afla undeva pe culmea carierei si isi adjudeca o pozitie de responsabilitate (...) "Numirile sunt relativ interesante, nu neaparat surprinzatoare. Ma bucur ca intr-un numar apreciabil cei care urmeaza sa ocupe noi posturi diplomatice, chiar daca le leaga intre ele, sunt diplomati de cariera", a explicat Mihai Razvan Ungureanu.

Pe de alta parte, MRU a tras un semnal de alarma referitor la faptul ca nu se fac angajari in MAE din motive financiare, iar cariera diplomatica nu mai este atragatoare pentru tineri. Capacitatea de reinnoire a corpului diplomatic "este dramatic scazuta si asta pe seama inghetarilor absorbtiilor de personal nou. Examenele de admitere in MAE, din considerente de ordin financiar, sunt rarisime, ceea ce duce la o inversare a piramidei varstelor si a aptitudinilor diplomatice subliniate de rangul ocupat. Exista o paleta larga de ambasadori si un numar scazut de diplomati aflati la primii pasi in cariera", a subliniat fostul sef MAE in perioada Guvernului Tariceanu, scrie ziare.com.