MENIU

Moment-cheie pentru România: va găzdui prima ministerială NATO - Eveniment, în prezența lui Stoltenberg și a unor oficiali din Ucraina

Secretarul general al NATO - Jens Stoltenberg

România va organiza prima ministerială NATO. Evenimentul va avea loc în prezența lui Jens Stoltenberg - secretarul general al NATO și a unor oficiali din Ucraina. Aceasta este cea mai importantă reuniune în contextul actual, cu război la graniță. România a mai găzduit o întâlnire cu impact asemănător în anul 2008: summitul formal al NATO.

„Este un moment foarte important. Este prima ministerială de Externe NATO care se organizează în România, este primul eveniment NATO formal după summtul NATO din 2008 de la Bucureşti, celebrul summit de la Bucureşti. Şi în acelaşi timp este reuniunea ministerială care vine imediat după summitul NATO de la Madrid unde s-au luat au nişte decizii extrem de importante în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, pentru consolidarea flancului estic, pentru consolidarea postului de descurajare şi apărare. Şi atunci această ministerială NATO care într-adevăr dă un semnal important pe de o parte în ce priveşte profilul României, este o recunoaştere a profilului şi contribuţiilor României care sunt substanţiale în cadrul NATO, pe de altă parte dă un semnal la referitor la importanţa flancului estic pentru Alianţă, importanţa Mării Negre ca zonă de importanţă strategică pentru Alianţă. La summitul de la Madrid, în urma eforturilor pe care noi în România le-am făcut, a fost menţionat acest lucru în conceptul strategic al NATO, noul concept strategic în documentele summitului, faptul că MareaNeagră este o zonă de importanţă strategică”, a declarat Bogdan Aurescu, sâmbătă, la un post TV. 

Întâlnirea-cheie a fost anunțată anterior de secretarul general al NATO.

„Luna următoare, în București, va avea loc o întâlnire NATO. Președintele Putin răspunde cu atacuri tot mai puternice asupra Ucrainei și asupra civililor”, a spus Jens Stoltenberg la o întâlnire recentă cu premierul României - Nicolae Ciucă, la Bruxelles.

„Aveți una dintre cele mai importante regiuni NATO. Luna următoare, în București, va avea loc o întâlnire NATO. Am văzut că Rusia a acuzat Ucraina că se pregătește să folosească atacuri cu bomba murdară. E absurd. Aliații răspund și spun că Rusia folosește astfel de informații ca un pretext. În fiecare săptămână, forțele Ucrainene resping atacurile. Continuăm și noi să ne protejăm alianța de la Marea Neagră până la Marea Baltică. Mesaj clar - NATO e pregătită să apere România și Marea Neagră. Războiul Rusiei a transformat părți din Marea Neagră într-un câmp luptă. Au fost lansate rachete. Forțele ruse au blocat ucrainenii în porturi și au cauzat o criză alimentară”, a mai spus șeful NATO.

Mai multe articole despre:
nato reuniune romania