MENIU

Moțiunea de cenzură "Opriți Guvernul marionetă!", citită. USR, protest cu banderole și scrisori

Începe numărătoarea inversă pentru încercarea opoziției de a da jos guvernul! Primul pas s-a făcut luni, într-o ședință comună, unde liberalii au citit acuzatiile cuprinse în textul motiunii de cenzură. De data aceasta, opoziția a făcut front comun, dar chiar și așa, tot le  mai trebuie voturi, pentru ca demersul lor să reușească. Înainte de ședință USR a protestat în fața sălii de plen. Au purtat pe brațe banderole ”fara penali”, și au înmânat deputaților și senatorilor, scrisori de demitere a lui Liviu Dragnea. Moțiunea va fi dezbătută și votată miercuri, în plenul reunit. 

Moțiunea a fots citită în plen de Robert Sighiartău, deputat PNL. 

Votarea acestei moțiuni este un act de responsabilitate și reprezintă singura opțiune viabilă pentru a pune povara guvernării în sarcina unei persoane care să aibă competența, responsabilitatea și puterea de muncă necesare”. Aceste afirmații aparțin semnatarilor moțiunii de cenzură prin care domnul Liviu Dragnea și-a eliminat primul Guvern, condus de Sorin Grindeanu.

Ne-am fi așteptat ca după o declarație așa de serioasă, liderii alianței PSD-ALDE să propună prim-miniștri mai serioși, mai competenți și mai responsabili față de interesele generale ale românilor și ale României. Din păcate, pe domnul Dragnea nu l-a interesat niciun moment să susțină un prim-ministru competent, serios și responsabil, ci doar un prim-ministru ”neconflictual” în relația directă cu domnia sa și care să nu emită nici prea multe pretenții la scaunul de șef al PSD.

Deşi Guvernul Dăncilă este şi mai incompetent decât primele două guverne PSD-ALDE, Darius Vâlcov şi Liviu Dragnea i-au ridicat osanale premierului Viorica Dăncilă în primul Bilanţ de guvernare. Oricât de prost ar guverna, doamna Dăncilă pare că va rămâne la Guvern atâta vreme cât își păstrează singura sa calitate, aceea de a nu fi „conflictuală” cu şeful său de partid. 

Am ajuns astăzi să dezbatem o moțiune de cenzură împotriva celui de-al treilea guvern garantat de domnul Dragnea, deoarece Guvernul Dăncilă amenință, prin miniștrii săi, proprietatea privată a 7 milioane de contribuabili la Pilonul 2 de pensii. Nu există nicio garanție că Guvernul Dăncilă nu-i va lăsa pe actualii angajați fără banii de pensie! Am ajuns cu toții să ne rușinăm atunci când vorbim despre Guvernul României, fie în plan extern, fie în interiorul țării. Nu a fost niciun moment un secret faptul că doamna Viorica Dăncilă nu îndeplinește decât formal această funcție, adevăratul prim-ministru fiind, în fapt, domnul Liviu Dragnea.

Matematic, moțiunea are șanse mici să treacă, în condițiile în care opoziția mare ar mai avea nevoie de 62 de voturi pentru a putea schimba Executivul, dacă toți parlamentarii PNL, USR, PMP și neafiliați ar susține demersul liberalilor”. 

Raluca Turcan a declarat, după depunerea moţiunii de cenzură, că demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă este o urgență națională, iar acest guvern rușinos este un dezastru pentru țară și el trebuie să plece cât mai repede:

"Din punct de vedere economic - Liviu Dragnea și Doamna Dăncila au bulversat mediul de afaceri; 1,9 milioane de angajați din sectorul privat au veniturile mai mici, iar pensiile celor aflați acum în câmpul muncii urmează să fie furate pentru a acoperi golurile financiare cauzate de incompetența Guvernului.

În ceea ce privește administrația publică: au lăsat primăriile fără resurse, cu obligații suplimentare, fără bani de investiții și de dezvoltare, dependente de pixul ministrului.

În ceea ce privește educația: fără școli noi, fără programe naționale care să reducă abandonul școlar și să crească incluziunea, fără diplome sau certificate care să ateste competențe"

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat luni că orice parlamentar care nu va susţine acest demers "nu este altceva decât un lacheu al lui Dragnea".

"Orice parlamentar, indiferent în ce partid politic se găseşte, va fi supus unui examen de conştiinţă - vrea binele acestei ţări, vrea ca România să revină pe drumul cel bun, îşi doreşte un nou început pentru România care să permită reaşezarea României pe baze democratice şi cu statutul de ţară europeană şi de membră a NATO sau preferă ca lucrurile să continue aşa cum merg astăzi. Orice parlamentar trebuie să treacă acest examen de conştiinţă, orice parlamentar care nu va susţine moţiunea de cenzură nu este altceva decât un lacheu al lui Dragnea şi, de fapt, acceptă ca Dragnea să-şi bată joc de România şi acceptă ca România să fie scoasă de pe traiectoria normală de dezvoltare, democraţie, apartenenţă la UE şi la NATO. (...) Moţiunea de cenzură o vom depune pe data de 20 (iunie - n.r.)", a declarat Orban, după şedinţa Biroului Executiv al PNL.

El nu a dorit să precizeze numărul de senatori şi deputaţi care au semnat moţiunea până în prezent, arătând că s-au purtat discuţii cu toate grupurile parlamentare şi cu foarte mulţi parlamentari şi că acestea continuă. "Contează mai puţin numărul de semnatari, cât numărul celor care îşi vor exprima votul la moţiunea de cenzură", a adăugat Orban.

Liderul PNL a mai spus că nu poate să-şi imagineze că cineva care este împotriva lui Liviu Dragnea poate să nu voteze moţiunea de cenzură.

Planul PNL. Dacă moțiunea de cenzură trece, Ludovic Orban, propus premier