MENIU

Miza războiului din PSD. Care a fost motivul pentru care Dragnea a urgentat demiterea lui Grindeanu

Sorin Grindeanu îi pregătea  o lovitură lui Liviu Dragnea, iar PSD a urgentat demiterea lui Sorin Grideanu pentru că exista temerea că guvernul îl va scoate pe Liviu Dragnea din scenă, printr-o OUG emisă în vacanța parlamentară. Dovada poate fi găsită la pagina 15 din motivarea CCR a deciziei emise în 4 mai 2017, dar care a fost publicată abia acum două zile. În 26 mai, DCNews a postat primele informații despre pregătirile PSD pentru demiterea lui Grindeanu prin moțiune de cenzură. În intervalul 4-26 mai, cu o lună înainte ca motivarea deciziei să fie publicată, s-au făcut jocurile, potrivit dcnews.ro.

Potrivit surselor DCNews, premierul pregătea o OUG prin care interdicția de a ocupa posturi în Guvern să fie extinsă la nivelul Parlamentului, pentru persoanele condamnate penal. O astfel de OUG ar fi fost votată în parlament de PNL și USR, alături de unii dintre parlamentarii Puterii nemulțumiți de echipa Dragnea-Tăriceanu.

Informațiile DCNews, venite pe surse politice credibile, sunt confirmate de motivarea CCR. La pagina 15 din motivarea CCR a deciziei 304 din 4 mai 2017, publicată în urmă cu două zile, CCR solicită următoarele:

”- Revine, aşadar, Parlamentului sarcina de a realiza o corelare necesară între condiţiile de acces în funcţia de membru al Guvernului şi cea de membru al Parlamentului, având în vedere, pe de o parte, compatibilitatea între cele două funcţii publice [art.71 alin.(2) şi art.105 alin.(1) din Constituţie] şi, pe de altă parte, exigenţa ca exponenţii celor două puteri ale statului să beneficieze de condiţii similare de acces în funcţie, evitându-se situaţia ca, deşi compatibile la nivel constituţional, cele două funcţii devin incompatibile prin efectul unei legislaţii infraconstituţionale, în sensul că legea impune condiţii suplimentare care le face de jure incompatibile a fi exercitate simultan.”

Mai multe articole despre:
măsuri anunţ CCR măsură Sorin Grindeanu Lviu Dragnea