MENIU

Mircea Ionescu Quintus: PNL nu a fost niciodată scos în afara legii

Președintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, care a împlinit, miercuri, 98 de ani, a povestit, la emisiunea Jocuri de Putere, moderată de Rareș Bogdan, cum a devenit membru PNL și care au fost cele mai importante momente pe care le-a trăit, pe scena politică.

"De 70 de ani sunt membru PNL, prin urmare, de 70 de ani trăiesc în această mare familie liberală, din care nu m-am desprins nicio clipă (...) Mă simt obosit, dar foarte bine. În PNL ne aflăm de la înființarea lui, când zic 'ne aflăm', bunicul meu a fost membru fondator, în 1825, al primei Organizații liberale din Prahova. În 1825. După aceea, tatăl meu, care a fost de nouă ori parlamentar liberal, bunicul a fost și primar și senator liberal, apoi tatăl meu a fost vicepreședinte al Camerei Deputaților și de nouă ori parlamentar liberal de Prahova și a urmat nepotul lui, despre care nu vreau eu să vorbesc. Atât am simțit, astăzi, că sunt iubit și că felul meu de a mă purta, total diferit de purtarea majorității, din nefericire, a oamenilor politici, este de prietenie. Vreau să vă spun, dincolo de  felicitările primite de la toți președinții partidelor și foști președinți ai țării, am primit multe felicitări de la adversari politici. Așa cum am făcut eu politică, cum am fost învățat să fac politică, încerc să fac și acum", a afirmat Mircea Ionescu Quintus.

Președintele de onoare al PNL a subliniat faptul că a suferit enorm din cauza asasinării lui I. G. Duca.

"Perioada după moartea tatălui meu, în 1933, și după moartea lui Duca, un om foarte apropiat (...) pe care l-am cunoscut și de la care am învățat multe, a urmat o perioadă politică bună pentru noi, deși se contura mișcarea legionară, care a fost un mare pericol și s-a dovedit pentru țara noastră. Am fost condamnat la moarte de mișcarea legionară și, cât au fost la putere, m-au căutat acasă. Din fericire, eram cu regimentul meu, în altă parte, pe la Moldova și am scăpat. Eu știu ce înseamnă această mișcare legionară și ce pericol a însemnat pentru noi, într-o perioadă de politică liniștită, democratică (...) În acea perioadă, până să se contureze dictatura de scurta durată a legionarilor și apoi, a lui Carol al II-lea, a fost, după câte îmi amintesc, eram student pe vremea aceea, îmi amintesc că majoritatea studenților erau studenți legionari, iar, eu care am suferit enorm asasinarea lui Duca și care am vorbit la dezvelirea bustutului lui, în Ploiești, în prezență Guvernului Tătărescu, eram vânat pur si simplu că nu purtam insigna de student legionar. Deci am trăit și această perioadă grea, de scurtă durată, din fericire", a adăugat Mircea Ionescu Quintus.

Mai departe, președintele de onoare al PNL a povestit episodul, din aprilie 1936, când a devenit oficial 'liberal'.

"Când s-a dezvelit bustul lui Duca, la Ploiești, prietenii tatălui meu, care se sfârșise cu câteva luni înainte lui Duca, au venit la mine și au zis 'dacă tatăl tău trăia, ar fi vorbit. Astăzi e datoria ta'. Dar eu le-am spus 'eu nu sunt liberal' (...) M-au convins și m-am străduit cât am putut și mi-am vărsat necazul că fusese asasinat Duca și se pare că am vorbit așa de bine, că prim-ministrul, care a auzit cuvântul meu, a întrebat 'cine este băiatul ăsta' și m-a invitat la el, Tătărescu, și m-a felicitat și mi-a spus că 'de astăzi, ești liberal', dar 'eu sunt student'. 'Da, rămâi astăzi și uite, ca să îți dau o legitimație, nu am altceva decât permisul meu de călătorie, gratuit pe CFR și căile dunărene'. Bineînțeles că această legitimație nu am mai găsit-o în dosarele securității, dar, din clipa aia, aprilie '36, am devenit membru PNL. Apoi am trăit viața politică ca liberal, de scurtă durată, din păcate. În noiembrie '47, am devenit oficial membri ai PNL soția mea și cu mine (...) După aceea, au urmat vreo doi ani, cât am înființat Tineretul Liberal la Prahova și am intrat în această perioadă îngrozitoare, pe care nu am cum o să calific decât suferința unui popor nevinovat și nedrept pedepsit de soartă", a detaliat președintele de onoare al PNL.

Mircea Ionescu Quintus a subliniat faptul că PNL nu a fost niciodată scos în afara legii. 

"Îmi amitesc foarte bine că a fost o perioadă în care am rezistat, ca liberal, din această cauză am și pătimit împreună cu mulți colegi, din partidul nostru, și din Partidul Național Țărănesc. Îmi amintesc, tot așa de bine, că PNL, ceea ce se știe puțin, nu a fost niciodată scos în afara legii, nici de către dictatura comunistă. Este sigur, noi nu ne-am reînființat, în 1990, ne-am reînscris la Tribunalul de București, continuând o tradiție neîntreruptă, care, iată, anul acesta facem 140 de ani. Unora li s-ar părea cam mult. Important este că acest partid a dăinuit, pentru că s-a reîmprospătat tot timpul", a afirmat Mircea Ionescu Quintus.

Pe de altă parte, președintele de onoare al PNL a confirmat că va participa la sărbătorirea celor 100 de ani de la Marea Unire, la Alba-Iulia.

"Eu aveam un an și ceva, în momentul în care s-a făcut Marea Unire. Eu sunt trăitor al acestei nemaipomenite sărbători și mereu am spus că e mai important pentru mine că am trăit atunci, decât tot restul vieții și vă asigur, dacă vom mai fi împreună, atunci, nu o să lipsesc de la Alba-Iulia", a conchis Mircea Ionescu Quintus.