MENIU

Comisia de anchetă. Mircea Geoană: "Vizita la Vântu, un pretext". Ana Maria Pătru refuză audierea

Alegeri prezidenţiale 2009

Confruntare directă între Mircea Geoană și Robert Turcescu în Comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009. Robert Turcescu l-a întrebat direct pe Mircea Geoană despre cel mai controversat moment al alegerilor din 2009. ”Aș vrea să vă întreb dacă aveți idee, la atâția ani distanță, cât v-a costat celebra vizită la Sorin Ovidiu Vântu?”, a întrebat Turcescu. Geoană a explicat că el consideră că impactul a fost modest, dar a spus că mai important este cine a fost cel care a pus pe urmele sale un filaj. Pe de altă parte, Ana Maria Pătru nu a venit la audierea din comisie, transmiţând o scrisoare în care a precizat că declină invitaţia, dintr-un motiv personal: acest lucru i-a fost solicitat de copil său care i-ar fi spus: „Nu vrea să fiu luată din nou”.

Vizita la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost folosită mai degrabă ca un pretext, a declarat, luni, Mircea Geoană, în opinia sa mult mai interesant fiind cine a avut interesul să urmărească un candidat la prezidențiale.

Declaraţiile lui Geoană: Vizita la Vintu, un pretext 

"Cât de mult sau cât de puțin a contat vizita mea în seara de dinainte, e o chestiune subiectivă. Eu cred că a fost un pretext. Cred că este mai interesant de văzut cine stătea pe urmele unui candidat prezidențial cu o noapte înainte, făcând astfel de poze, cred că e mai interesant, din punctul meu de vedere, pentru eventuale investigații, erau niște jurnaliști bine intenționați, erau alții... Filiera în care a ajuns această chestiune mi se pare mai interesantă pentru discuția de astăzi decât opțiunea mai mult sau mai puțin inspirată de a face această vizită(...)În opinia mea, spun asta fără niciun fel de intenție de revenire în politica românească, a fost un pretext care a fost folosit și care a avut un impact, din punctul meu de vedere, modest. Diferența de voturi în ceea ce ne spuneau și sondajele și ceea ce putem astăzi extrapola, dacă s-ar fi uitat cineva cu atenție în 2009 la volumul impresionant de probe pe care le-am prezentat la CCR cu privire la procese-verbale și la situații de fraudă masivă, cred că diferența era mai mult decât acoperitoare pentru orice impact negativ al vizitei mele. Cum apare practic un filaj în spatele unui candidat la prezidențiale, este un lucru despre care mai degrabă dumneavoastră ar trebui să fiți interesați", a afirmat fostul președinte al PSD, scrie Agerpres. 

Potrivit lui Geoană, Băsescu i-a spus că "are o dificultate cu unul dintre candidații PSD pentru MAI" — Cătălin Voicu.

Mircea Geoană a fost întrebat ce l-a determinat să-l susțină în decembrie 2008 pe Gabriel Oprea pentru funcția de ministru de Interne.

"Nu am susținut pe nimeni", a spus el, adăugând că desemnarea reprezentanților partidului în Guvern s-a făcut prin vot în Comitetul Executiv al PSD, deoarece crede în democrația internă într-un partid.

"În momentul în care am luat decizia de a intra la guvernare, eu am luat decizia ca la nivel de Comitet Executiv să votăm democratic colegii sau colegele care ne reprezintă în Guvern. Dacă era să operez pe preferințele mele și să lucrez în mod tradițional, spuneam îl vreau pe x, pe y la ministerul x sau y. (...) Votul e secret. A existat o campanie în interiorul partidului, ce a existat în spatele campaniei, ce interese și ce grupări din partid, asta nu pot să vă spun. Au existat două candidaturi, a fost un vot secret în interiorul partidului, unul dintre colegi a câștigat, celălalt nu a câștigat. Ceea ce pot să spun este că am primit un telefon din partea președintelui Băsescu pentru a nu-l pune pe domnul Voicu ministru de Interne", a precizat Mircea Geoană, scrie Agerpres. 

El a adăugat că Traian Băsescu i-a transmis că "are o dificultate" cu unul dintre cei doi candidați.

"Au fost doi candidați, președintele momentului spunând că nu-l va numi pe celălalt candidat al nostru. A existat o conversație telefonică pe care președintele Băsescu a avut-o cu mine ca președinte de partid și cred că eram deja în zona de președinție a Senatului. A spus că are o dificultate cu unul dintre cei doi candidați. (...) Votul colegilor noștri s-a făcut fără interferența mea", a detaliat Geoană.

Întrebat dacă telefonul de la președinte a fost înainte sau după desemnare, Geoană a arătat că înainte de aceasta.

Mircea Geoană a fost întrebat ce l-a determinat să-l susțină în decembrie 2008 pe Gabriel Oprea pentru funcția de ministru de Interne.

"Nu am susținut pe nimeni", a spus el, adăugând că desemnarea reprezentanților partidului în Guvern s-a făcut prin vot în Comitetul Executiv al PSD, deoarece crede în democrația internă într-un partid. "În momentul în care am luat decizia de a intra la guvernare, eu am luat decizia ca la nivel de Comitet Executiv să votăm democratic colegii sau colegele care ne reprezintă în Guvern. Dacă era să operez pe preferințele mele și să lucrez în mod tradițional, spuneam îl vreau pe x, pe y la ministerul x sau y. (...) Votul e secret. A existat o campanie în interiorul partidului, ce a existat în spatele campaniei, ce interese și ce grupări din partid, asta nu pot să vă spun. Au existat două candidaturi, a fost un vot secret în interiorul partidului, unul dintre colegi a câștigat, celălalt nu a câștigat. Ceea ce pot să spun este că am primit un telefon din partea președintelui Băsescu pentru a nu-l pune pe domnul Voicu ministru de Interne", a precizat Mircea Geoană. El a adăugat că Traian Băsescu i-a transmis că "are o dificultate" cu unul dintre cei doi candidați. "Au fost doi candidați, președintele momentului spunând că nu-l va numi pe celălalt candidat al nostru. A existat o conversație telefonică pe care președintele Băsescu a avut-o cu mine ca președinte de partid și cred că eram deja în zona de președinție a Senatului. A spus că are o dificultate cu unul dintre cei doi candidați. (...) Votul colegilor noștri s-a făcut fără interferența mea", a detaliat Geoană. Întrebat dacă telefonul de la președinte a fost înainte sau după desemnare, Geoană a arătat că înainte de aceasta.

Ana Maria Pătru, scrisoare: Copilul mi-a cerut cu lacrimi în ochi să nu merg la audiere 

Fostul vicepreşedinte AEP, Ana-Maria Pătru, a transmis, luni, o scrisoare Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, în care motivează decizia de a absenta de la audieri prin faptul că acest lucru i-a fost solicitat de copil, care „nu vrea să fiu luată din nou”.

Pătru a transmis o scrisoara de 10 pagini în care informează Comisia că a luat decizia de a nu face o depoziţie în faţa acestui for, având în vedere că nu este funcţionar public şi nu mai ocupă o demnitate în stat, scrie Mediafax.

Pătru a transmis o scrisoara de 10 pagini în care informează Comisia că a luat decizia de a nu face o depoziţie în faţa acestui for, având în vedere că nu este funcţionar public şi nu mai ocupă o demnitate în stat.

Ea a menţionat că decizia sa este „îndelung cântărită” şi are la bază „exclusiv raţiuni de ordin personal”.

Astfel, ea a arătat că DNA a reţinut-o în decembrie 2016 şi a arestat-o într-un dosar în care se anchetau presupuse fapte de corupţie.

„În fatidica zi a reţinerii, copilul meu m-a implorat cu lacrimi în ochi să vin seara acasă la el. L-am asigurat că mă voi întoarce repede. (...) Numai că Purgatoriul reprezentat de drumul spre libertate, în condiţiile în care faptele nu au fost dovedite şi arestarea s-a realizat pe baza unui denunţ mincinos al unei condamnate penal (...) , a durat extrem de mult, mai bine de 3 luni”, a scris Pătru.

„În acest răstimp, întreaga familie a suferit extrem de mult iar băiatul meu a intrat într-o stare de depresie extrem de accentuată din care nu şi-a revenit nici acum pe deplin. Atunci când am auzit că sunt chemată la Comisie, din nou, cu lacrimi în ochi, copilul mi-a cerut să nu merg pentru că <> şi că fără mine nu poate trăi. Iată de ce am hotărât să stau departe de viaţa publică şi să nu dau curs invitaţiei dvs.”, a mai scris Pătru.

Ce spune Mihai Capră, fost secretar în MAI: Alegerile nu au fost fraudate 

Alegerile prezidențiale din 2009 nu au fost fraudate, a declarat luni chestorul Mihai Capră, fost secretar de stat în Ministerul de Interne, care a recunoscut în fața comisiei de anchetă parlamentară că ar fi vrut să câștige Traian Băsescu, dar nu atât de mult încât "să-și joace libertatea la ruletă".

Întrebat dacă alegerile din 2009 au fost fraudate sau nu, Capră a spus că îi este greu să dea un răspuns tranșant, principala vulnerabilitate fiind, în opinia sa, votul multiplu.

El a subliniat că, în activitatea sa, Ministerul de Interne s-a achitat de sarcini și nu a influențat în niciun fel rezultatul alegerilor.

"Nicio legislație nu poate să dea o siguranță de sută la sută, dar eu nu cred că s-au fraudat alegerile. Este o părere pur personală. Pleacă de la o idee — nu vă ascund acum că la momentul respectiv eu îmi doream ca Traian Băsescu să câștige prezidențialele, dar nu-mi doream atât de mult încât să mă cred inamovibil pe funcție sau să-mi joc la ruletă libertatea. (...) Principala vulnerabilitate pe care noi am identificat-o era aceea a votului multiplu. I-am întrebat pe cei de la AEP dacă au posiblitatea să scaneze în timp real documentul de identitate al persoanelor care votează în special în secțiile speciale și în extensie în orice altă secție, ne-au spus că la momentul ăla nu. Înțeleg că acum problema este rezolvată. Mai sunt câteva chestiuni care țin și de decizie politică, așa că mă abțin să mă pronunț", a afirmat Capră, la audierea în comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009.

El a amintit că la data de 2 octombrie 2009 a fost numit în funcția de secretar de stat în MAI responsabil cu relația cu prefecturile.

"Conform statutului, eram vicepreședinte al comisiei naționale de organizare a alegerilor și evident, fiind în această funcție de relații cu prefecturile care aveau un rol important în organizarea alegerilor, sigur că îmi revenea sarcina de a coordona aceste activități. (...) Prima acțiune pe care am avut-o în vedere a fost aceea de a instrui structurile MAI cu responsabilități și nu numai MAI, ci și ale AEP, INS în organizarea și buna desfășurare a scrutinului electoral. (...) Am identificat ca principală vulnerabilitate a alegerilor posiblitatea votului multiplu, având în vedere existența secțiilor speciale în care se putea vota, în care puteau vota cetățenii care nu erau în localitatea de domiciliu în ziua respectivă", a detaliat Capră.

El a preluat atunci interimar președinția comisiei, în locul lui Vasile Blaga, care fusese suspendat de instanță din funcția de ministru de Interne.

În acest sens, a arătat chestorul, s-au luat câteva măsuri, una dintre acestea fiind folosirea de timbre autocolante pentru aplicarea pe documentul cu care cetățenii se prezentau în secțiile de votare. De asemenea, s-a luat decizia ca în secțiile speciale să fie montate camere de luat vederi pentru a înregistra timp de 14 ore procesul electoral, fără a altera secretul votului.

Cine trebuie să mai vină la audieri

Tot în cursul zilei de luni sunt invitaţi la comisie secretarii de stat din ministerul de Interne din momentul respectiv - Mihai Capră, Marian Tutilescu şi Dan Fătuloiu, precum şi fostul preşedinte AEP, Ana-Maria Pătru.

Marţi, începând cu ora 14.00, vor fi audiaţi Vasile Blaga, Marcel Opriş, Cătălin Predoiu şi Eugen Tomac, iar miercuri, de la ora 9.00, vor fi audiaţi Gabriel Oprea, Teodor Baconschi, Nicolae Onţanu şi Anghel Iordănescu.

Până acum, membrii Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 i-au audiat pe Dan Andronic, Viorel Hrebenciuc, fostul preşedinte al AEP Octavian Opriş şi vicepreşedintele AEP Marian Muhuleţ.