MENIU

Mircea Geoană: Românii din diaspora nu au fost împiedicați cu premeditare să voteze

<p>Mircea Geoană</p>

Fostul ministru de Externe, Mircea Geoană, a asigurat, marți seară, în cadrul emisiunii Jocuri de Putere, moderată de Rareș Bogdan, că în ceea ce privește dificultățile cu care s-au confruntat românii din diaspora, privind procesul de votare, în secțiile de specialitate, ”nu a existat o acțiune deliberată de a-i bloca pe aceștia să voteze”. Pe de altă parte, senatorul PSD a specificat că ”ar fi preferat ca în seara respectivă să existe declarații oficiale, nu să stăm 48 de ore pentru a putea răspunde unei probleme reale”.

”Ministerul de Externe, indiferent de regimul politic, de culoarea Guvernului care era la putere, în momentul respectiv,  și-a făcut un titlu de onoare, de-a lungul anilor, ca organizare de alegeri în străinătate, pe care le-am organizat și am avut două sau trei rânduri. Am organizat alegeri pe un continent, în SUA. Nu e un lucru ușor și ce aș vrea să spun tuturor celor care, din motive fie de natură electorală, fie de partizanat politic, să nu se îndoiască că această instituție, ministerul de Externe, de oamenii săi care își fac datoria, este în continuare o instituție de elită. Ceea ce într-adevăr creează o dificultate și creează o percepție, în rândul românilor plecați în străinătate și aș vrea să risipim suspiciunea care începe să fie insinuată că a existat o acțiune deliberată de a-i bloga pe aceștia să voteze. Nu cred că instituții ale statului român, indiferent de personajele care sunt în piesa de teatru, că ar putea cu premeditare să încerce să împiedice pe cineva să voteze. Lipsa de organizare e regretabilă, aștept ca pe 16, totul să fie cristal, pentru că e vorba de reputația unei instituții importante, de reputația democrației românești si nu vreau ca românii care muncesc și trăiesc în străinătate și sunt niște oameni de bună calitate, indiferent de nivelul de studii, să aibă cumva percepția că cineva din statul român ar avea undeva un gând ascuns să îi blocheze un drept atât de elementar. Este o situație care trebuie remediată neîntârziat și dacă trebuie să se deplaseze acolo, jumătate de ministere, să se ducă să facă lucrurile cum se cuvine. Din punctul de vedere al unei așa-zise presupuse rele intenții, nu este adevărat acest lucru și este de neacceptat și pot să garantez că nu a fost în spatele intenției sau deciziei cuiva din România. Eu aș fi preferat ca în seara respectivă să existe declarații oficiale, nu să stăm 48 de ore pentru a putea răspunde unei probleme reale. Pe mine mă interesează dacă, după 16, vom putea să reluăm un dialog decent cu privire la problemele reale ale acestei țări”, a declarat Mircea Geoană.

În acest sens, Mircea Geoană a precizat că ”domnul Corlățean, indiferent de situația de acum, și-a petrecut mai mult de jumătate din carieră diplomatica în relația cu diaspora românească” și că este ”absolut convins că procesul de comunicare a fost prost gestionat în acea seară”.

”Au fost mii de cazuri demonstrate care stau pe la Curtea Constituțională, la Autoritatea Electorală Permanentă cu autocare plecate de la Bihor și după care s-au dus pe la Viena, Milano. A fost o campanie în care, pur și simplu, votul în diaspora a fost denaturat. Asta nu înseamnă că oamenii onești de acolo, care au dreptul sa voteze (...) dar în clipa în care începem să acuzăm de rea-intenție, de un gest deliberat, aici mă pierdeți. Sunt convins că nu se întâmplă și domnul Corlățean, indiferent de situația de acum, și-a petrecut mai mult de jumătate din carieră diplomatica în relația cu diaspora românească. Eu sunt absolut convins că procesul de comunicare a fost prost gestionat în acea seară (...) M-am uitat și la istoricul voturilor din '90 până acum, există o anumită realitate electorală care se repetă într-o formă sau alta. Niciodată, înafară de 1990, nu a fost o diferență atât de mare între primul și al doilea clasat, ca acest un milion de voturi și de asta încerc să spun că, din punct de vedere aritmetic, al unei anumite dinamici, diferența de zece puncte e foarte mare și ea lucrează în favoarea lui Victor Ponta”, a mai precizat fostul ministru de Externe.

Pe de altă parte, senatorul PSD condamnă ”această demonizare a PSD, ca sursă de nefericire a românilor”, atât din țară, cât și din străinătate, despre care afirmă că este ”propagandă”.

”Eu am condus PSD, am fost cinci ani liderul acestui partid și ca orice partid mare din Ronânia, avem oameni de excepție și oameni care au intrat ceva mai oportunist în politică. Dar această demonizare a PSD ca sursă de nefericire a românilor este propagandă. Ce are un simbol al unui tineret socialist european, cu ceea ce reprezintă, astăzi, liderul actual al PSD? Această formă de identificare a așa-zisei drepte românești, prin demonizarea PSD ascunde, de fapt, o lipsă de proiect și de identitate politică și de du-te-vino al acelor oameni care, astăzi, sunt într-un partid și mâine, sunt în alt partid. Nu sunt lucruri autentice. Avem probleme cu carul, dar asta nu înseamnă că poți să blamezi un partid întreag. Nu suntem azi conservatori, ieri am fost social-democrați. Aceste lucruri sunt pur și simplu de propagandă. Eu aștept efectiv soluții și propuneri din partea dreaptei cu privire la însdrăvenirea economică a României. Nu putem diaboliza jumătate de populația din România și cel mai mare partid din România”, a adăugat Mircea Geoană.

În viziunea senatorului PSD, ”alternanța politică este importantă” și de aceea,” după zece ani cu un președinte de dreapta, cu accente autoritare”, societatea românească ar avea nevoie de un președinte de stângă și în special, precizează Mircea Geoană, de ”o perioadă de stabilitate politică, măcar până la alegerile parlamentare viitoare”.

”În primul rând, este vorba de ceeea ce numește o igienă democratică, pentru care o numesc alternanța la putere. Au fost zece ani de Traian Băsescu, dar de zece ani de zile, politica românească a fost influențată de un președinte de dreapta, cu accente autoritare și cu tipul său de personalitate. Eu vorbesc de alternanța la putere a doctrinelor politice. Nu vorbesc de personaje politice, ci de faptul că e bine ca, după un ciclu lung politic, dominat de o doctrină de dreapta, să fie o alta de stânga. Alternanța la putere este importantă. La fel cum nu era pe placul PSDR, în '96, că a câștigat Emil Constantinescu, dar faptul că a venit ca alternanță la putere, ca formulă de ștafetă democratică între blocuri politice, a fost un lucru bun pentru societatea democratică românească. Cel mai bun lucru pentru România este o perioadă de stabilitate politică, măcar până la alegerile parlamentare viitoare. Nu pot să mă gândesc ce ar înseamna o nouă coabitare începând cu 16 noiembrie (...) Inevitabil, noul președinte, după tiparul lansat de președintele Băsescu, va incerca să își facă o majoritate, însemnând câteva luni de haos total (...) După zece ani de președinte de dreapta, cinci ani, hai să vedem dacă funcționează cu un președinte de stânga”, a spus senatorul PSD Mircea Geoană.