MENIU

Ministrul Sănătății, chemat la raport în Parlament. Trei sferturi dintre senatori, absenți

Ministrul Sănătăţii, despre situaţia de la Institutul C.C. Iliescu: Vom construi un nou spital

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a participat, astăzi, la dezbaterea ''Ora ministrului'' din plenul Senatului, printre temele de discuție numărându-se salarizarea personalului medical. Trei sferturi dintre senatori au lipsit, în condiţiile în care chiar ei l-au invitat pe Achimaș-Cadariu pentru a le prezenta situaţia din acest domeniu, potrivit Mediafax.

"Una dintre soluții, pe care le vom explora în continuare, este un așa-numit card al medicului. (..) Ce ar putea rezolva acest card? Ar putea urmări medicul de la absolvirea facultății și până la pensie și ar putea înregistra activitatea clinică a acestuia, deoarece ce facem în acest moment în evaluările pe care le aplicăm, fie că face Colegiul Medicilor, fie alte organisme profesionale, se referă la orice, dar nu la activitatea clinică, mă refer la clinicieni. (...) Ce s-ar putea face consecutiv acestui lucru? Pe de o parte, o salarizare diferențiată, pe de altă parte stimulente acordate celor care se ocupă într-adevăr de rezidenți, deci formatorilor. Am putea să avem o imagine foarte clară punând cap la cap cardul rezidentului cu cel al formatorului. (....) Este un model pe care nu l-am implementat, dar care funcționează în numeroase țări, există un punctaj care se acordă medicilor formatori", a declarat Patriciu Achimaș-Cadariu, potrivit Agerpres.

În acest context, Acadariu a menționat că are permanent discuții cu sindicatele, iar profesioniștii din domeniu reclamă inechitățile din sistem apărute prin aplicarea diverselor modificări la Legea 284/2010.

În ceea ce privește legea salarizării bugetarilor, ministrul Sănătății consideră că ar putea rezolva problema salariilor din sistemul medical.

"Ne plasăm într-un sistem hibrid și care se reflectă în mod direct și nefast asupra salarizării. O lege unitară ar trebui să elimine inechitățile și, apoi, în mod treptat, în funcție de posibilitățile bugetului, să crească salariile profesioniștilor din sănătate", a spus Cadariu.

Pe de altă parte, Cadariu a anunțat controale încrucișate în spitale.

''În privința controlului infecțiilor nosocomiale, prima evaluare pe care am făcut-o a ridicat probleme. Aceasta a fost o evaluare făcută din birou de colegii specialiști și de la bun început am observat că avem probleme în teritoriu. În acest moment am distribuit celor 150 de spitale principale care se află în zona de risc — la chirurgie, ginecologie, copii, infecțioase — un chestionar în care vom ști situația exactă pentru a putea prevedea bugetarea. Observând că rezultatul controalelor noastre din ultima perioadă este unul superficial și la solicitarea colegilor din presă am observat că majoritatea controalelor s-au soldat cu avertismente prietenești, am instituit controale încrucișate între județe care urmăresc aceste elemente, dar și altele", a precizat Cadariu.


Doar câțiva senatori, prezenți în sală la sosirea ministrului 

 

Ministrul Sănătăţii a ajuns în sala de plen a Senatului la ora convenită – 9.30, pentru a vorbi la "Ora Ministrului", însă în sală erau doar câţiva senatori. Cu câteva minute înainte de ora 10.00, unul dintre secretarii de şedinţă a făcut apelul nominal, pentru verificarea cvorumului necesar pentru începerea şedinţei.

Preşedintele de şedinţă, Augustin Mitu, a făcut chiar un apel către senatori pentru a putea începe şedinţa.

“Declar deschisă şedinţa. Şi-au anunţat prezenţa 82 de colegi, dar vom verifica la vot acest lucru“, a spus, de la microfonul Senatului, Augustin Mitu.

Şedinţa a putut fi deschisă deoarece şi-au înregistrat prezenţa 82 de senatori, adică mai mult de 50%+1 (care înseamnă exact 82 de senatori).

Primul vot, cel pe ordinea de zi a şedinţei, a fost dat de doar 44 de senatori.

Ministrul Sănătăţii a fost chemat, marţi în Senat, la Ora Ministrului, să discute despre salarizarea unică a personalului medical şi sanitar, programul de rezidenţiat şi alte probleme din sănătate.

Președintele Comisiei pentru sănătate publică din Senat, Ion Luchian, a înaintat Biroului permanent un document cu tematica propusă pentru dezbatere în plen.

Mai multe articole despre:
0 Patriciu Achimaş-Cadariu "Ora ministrului''