MENIU

Ministrul Fondurilor Europene: Numai necunoscătorii spun că absorbţia fondurilor europene este zero

<p>Ministrul Fondurilor Europene: Numai necunoscătorii spun că absorbţia fondurilor europene este zero</p>

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a declarat, miercuri, că ''numai necunoscătorii'' spun că absorbţia fondurilor europene este zero şi că proiectele ''nu se mişcă'', afirmând că este optimist că România va cheltui cele 12 miliarde pentru cofinanţare.

El a dat ca exemple autostrada Sebeş-Turda, unde se estimează plăţi în acest an de 300 de milioane de lei, dar şi autostrada Timişoara-Lugoj, unde se estimează plăţi în acest an de 10 milioane de euro.

''Pe lângă proiecte fazate, care continuă, sunt proiecte noi, de genul proiectului pe care îl aşteptăm foarte curând din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, pentru cumpărarea de echipamente, un proiect de 60 de milioane de euro. Sun t foarte optimist că vom semna în această toamnă proiectele de reabilitare a termoficării din Iaşi şi Oradea, care sunt cele mai înaintate. Reamintesc apelul pe care l-am făcut înainte de alegerile locale din Bucureşti pentru Primăria Capuitalei, să lucreze la proiectul de reabilitare a termoficării din Bucureşti. Pe partea de apă şi de deşeuri, sunt judeţe în care proiectele sunt finalizate în proporţie de 90-95%'', a menţionat Ghinea.

El a mai spus că situaţia este similară şi la programul de competitivitate.

''Toate aceste lucruri care, în prima parte a anului nu au fost, pentru că eram în proces de fazare, mă fac să fiu mult mai optimist decât Consiliul Fiscal, anume că vom folosi aceste 12 miliarde de lei pentru cofinanţare'', a adăugat Ghinea.

Potrivit ministrului Fondurilor Europene, toate aceste proiecte sunt plătite din prefinanţarea pe exerciţiu 2014-2020 de 1,6 miliarde de euro.

''Deci nici vorbă că nu se mişcă proiectele, că absorbţia e zero. Numai necunoscătorii spun lucrurile astea'', a conchis Ghinea la dresa criticilor PSD pe această temă.