MENIU

Ministrul Apărării, prima reacţie în cazul militarului care şi-a ucis iubita în coafor

Ministrul Apararii Nationale va construi, la Herculane, un centru de recuperare pentru militarii care revin din teatre de operatii si are in derulare un proiect cu armata canadiana pentru realizarea unui centru national de psihologie operationala ce va fi implementat in acest an, a anuntat miercuri, prim-ministrul interimar si ministru al apararii, Mihai Fifor, relateaza Agerpres. Precizările lui Mihai Fifor vin în contextul cazului militarului care şi-a înjunghiat mortal concubina într-un coafor din Titu şi care participase la o misiune în Afganistan. 

Mihai Fifor a menţionat că, în prezent, serviciile de testare psihologică ale Ministerului Apărării Naţionale nu sunt externalizate, ele fiind realizate, pe baterii de testare şi pe instrumente de testare psihologică specifică, în cadrul unui centrul al ministerului, evaluarea psihologică fiind una complexă.

"Vreau să vă asigur că nu este un lucru pe care-l luăm în derâdere. Este un lucru care se face cât se poate de serios în cadrul acestui centru. De altminteri, fiecare unitate militară este încadrată cu psiholog şi încercăm să fim cât de aproape se poate de militarii români, fie că-şi desfăşoară activitate în ţară, fiecare că pleacă în teatrele de operaţii, fie că revin din teatrele de operaţii", a declarat Fifor, într-o intervenţie la Antena 3.

Acesta a subliniat însă faptul că sindromul de stres post-traumatic, întâlnit la militarii care revin din teatre de operaţiuni, este prea puţin studiat în România, motiv pentru care MApN a iniţiat un proiect comun cu armata Canadei, ce are experienţă în acest domeniu.

"Sindromul de stres post-traumatic este un lucru real, este un lucru poate prea puţin studiat în România şi accentuez lucru acesta. Noi avem în momentul de faţă în lucru la MApN, împreună cu colegii psihologi o altfel de concepţie vizavi de această abordare. Avem un contact direct cu colegii canadieni, pentru că pornim un proiect în acest sens cu armata canadiană. Dânşii sunt foarte avansaţi. Aş putea spune că la ora actuală este ţara cu cel mai bine pus la punct sistem în ceea ce priveşte asistenţa militarului după ce revine din teatrul de operaţii şi punem la punct o astfel de concepţie şi o astfel de strategie. (...) Un centru naţional de psihologie operaţională, pe care îl avem în lucru şi pe care ne dorim să îl implementăm de anul acesta, împreună, repet, cu partenerii canadieni, din armata Canadei. Personal am discutat cu ministrul apărării canadian şi ne acordă tot sprijinul pentru dezvoltarea unui astfel de proiect", a menţionat ministrul Apărării.

Mihai Fifor a adăugat că, în prezent, militarii care revine din teatre de operaţii au posibilitatea să meargă la Bălţăteşti, judeţul Neamţ, unde este un centru de recuperare pentru militarii care revin din teatre, un al doilea astfel de centru urmând a fi înfiinţat la Băile Herculane.