MENIU

Ministrul Muncii, Ana Costea, şi-a depus demisia. Dacian Cioloş a acceptat-o

Ana Costea

Ministrul Muncii, Ana Costea, şi-a depus demisia, a anunţat Guvernul. Decizia de a pleca din Guvern vine în urma scandalului privind noua Lege a salarizării. Premierul Dacian Cioloş a anunţat că a acceptat demisia.

Anunţul a fost făcut de primul ministrul Dacian Ciolos, într-un comunicat de presă transmis de Guvern.

“Am acceptat astăzi demisia doamnei Ministru Claudia-Ana Costea, care mi-a fost înaintată în cursul acestei zile. În perioada imediat următoare voi înainta domnului Preşedinte Klaus Iohannis o propunere pentru funcţia de Ministru al Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Ministrul Muncii, Ana Costea, a explicat motivele demisiei sale

Guvernul a anunţat miercuri că a retras OUG privind salarizarea bugetarilor. Discuţiile pe legea salarizării vor continua în zilele următoare, "cu sau fără doamna Costea", a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, precizând că premierul i-a cerut ministrului Muncii lămuriri în legătură cu ameninţările privind demisia, fără a primi un răspuns clar.

Ce spun sindicatele după demisia lui Costea: Regretăm gestul

Reprezentanţii sindicatelor susţin că demisia ministului Muncii, Ana Costea, a fost un "gest de onoare" şi că a dat "dovadă de onestitate", susţinând în acelaşi timp că alţi colegi din Guvernul Cioloş "ar putea să înveţe de la aceasta". Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS) a declarat, referitor la demisia ministrului Muncii, că regretă că aceasta a plecat din fruntea ministerului. "Consider că decizia demisiei nu are legătură cu mandatul. Ştiu că deciziile privitoare la salarizarea în sectorul bugetar fuseseră luate şi duse la Secretariatul General al Guvernului. Mai degrabă văd demisia, ca gestul unui om care simte că nu are ce să caute într-o echipă", a declarat Dumitru Costin pentru MEDIAFAX.

"Regretăm gestul, era un interlocutor, zicem noi, de calitate. Un om care ştia a fi respectată legea, e decizia ei personală, a survenit şi în urma unor discuţii la Guvern. Ar fi bine ca măcar acum persoanele care s-au ocupat în mod real de proiectul de lege să şi-l asume, bărbăteşte. Să ne invite la discuţii, dacă vor avea chef şi dispoziţie. Noi am considerat-o pe doamna Costea, în cabinetul Cioloş, o resursă utilă. Este un specialist foarte bun în dreptul muncii, mie îmi pare rău", a mai spus acesta.

Şeful Comisiei de Muncă din Camera Deputaţilor: Nu a fost lăsată să-şi facă treaba

Preşedintele Comisiei de muncă din Camera Deputaţilor, social-democratul Adrian Solomon, a declarat joi că Ana Costea este un ''profesor universitar respectat, un specialist desăvârşit, care nu a fost lăsată să-şi facă treaba''.

''Orice demisie nu poate fi comentată, fiindcă este o decizie. Sper să fi fost o decizie unilaterală, să nu fi fost impusă. Dna Costea este un profesor universitar respectat, un specialist desăvârşit, care totuşi, cred eu, nu a fost lăsată să facă treabă'', a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele Comisiei de muncă din Camera Deputaţilor, social-democratul Adrian Solomon.

El a mai spus că Ana Costea a intrat într-o capcană, împreună cu tot Guvernul, asumându-şi termene şi memorandumuri pe tema legii salarizării, ceea ce a dus la eşecul demersului de adoptare a acestui proiect. ''Am văzut o acţiune de forţă care s-a soldat cu demisia unui ministru responsabil, care nu putea fi parte a acestui joc'', a adăugat Solomon.

Proiectul de ordonanţă, retras miercuri

Proiectul de ordonanţă privind salarizarea bugetarilor a fost retras miercuri, după ce sindicaliştii au contestat acest proiect, precizând că nu ar face altceva decât să accentueze starea de haos existentă din punct de vedere salarial în domeniul bugetar.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, preciza, în momentul în care a anunţat retragerea OUG, că scopul Guvernului este să vină cu un proiect acceptat de partenerii sociali, în limitările fiscal-bugetare pentru 2016-2017.

Retragerea Ordonanţei vine după ce negocierile de marţi dintre sindicalişti şi ministrul Muncii au eşuat, Ana Costea promiţându-le sindicaliştilor că va retrage Ordonanţa de Urgenţă. Tot atunci, ministrul Ana Costea a ameninţat cu demisia în cazul în care nu se va ţine cont de punctul ei de vedere.

Consilierul ministrului, marţi: Îşi va depune mandatul dacă nu se ţine cont de opinia sa

După negocierile de marţi cu sindicatele, consilierul ministrului Muncii, Cosmin Andreica, a declarat că aceasta îşi va depune mandatul dacă nu se va ţine cont de părerea sa, cu privire la proiectul de ordonanţă privind salarizările bugetarilor. 

Ana Costea, ministrul Muncii, îşi va depune mandatul dacă nu se va ţine cont de părerea sa, cu privire la proiectul de ordonanţă privind salarizările bugetarilor, aceasta anunţând că nu mai sprijină proiectul, a declarat Cosmin Andreica, consilierul ministrului.

Mai multe articole despre:
demisie ministrul Muncii Ana Costea