MENIU

MApN şi-a prezentat bilanțul. Iohannis: Strategia de apărare, prioritară

Ministerul Apărării Naţionale şi-a prezentat, joi, bilanţul activităţii pe 2015. La şedinţa de bilanţ au fost prezenţi şi preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş.

UPDATE 11:50. În discursul său, preşedintele Klaus Iohannis a susţinut că strategia de apărare este prioritară.

"Aşteptările şi performanţa pe care le avem de la Armată trebuie însoţite de asigurarea condiţiilor necesare pentru cei aflaţi în serviciul ei. Din perspectiva politicii externe şi de securitate, unul dintre cele mai importante evenimente din această perioadă este participarea României la Summitul NATO de la Varşovia. Ca preşedinte, intenţia mea e ca, împreună cu toate instituţiile responsabile, să generăm un mandat puternic şi ambiţios pentru România în cadrul acestui summit", a declarat Klaus Iohannis.

UPDATE 11:15: Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, a susţinut un discurs la sediul MApN:

"Managementul organismului militar a urmat un model de performanță în 2015, articulându-se pe restabilirea capacității operaționale, pentru că avem nevoie critică de forțe mai bine instruite, afirmarea profilului putenic de țară în NATO și UE, aprofundarea parteneriatelor strategice și creșterea calității vieții și a activității profesiei militare (...) Militarii noștri merită respect autentic (...) Avem nevoie să investim prioritar în multe domenii pentru a converge cu media europeană (...) Ne aflăm în linie dreaptă spre atingerea în 2017 a unui nivel de alocare bugetară pentru apărare de 2 % din PIB".


UPDATE 11,00: Președintele Klaus Iohannis și Mihnea Motoc, ministrul Apărării Naționale, au fost primiți cu onoruri militare la sediul MApN, unde are loc prezentarea bilanțului instituției pe 2015. La scurt timp, a sosit și premierul Dacian Cioloș.



Achiziţia celei de-a doua escadrile de avioane multirol F-16 și o flotă NATO în Marea Neagra se numără printre prioritățile apărării din România. MApN a trimis deja cererile de ofertă pentru F-16 către cinci țări membre NATO, după ce o primă escadrilă de avioane second-hand a fost achiziționată de la Portugalia.

Printre realizările de anul trecut se numără înfiinţarea a două centre NATO în România.