MENIU

Au început audierile în comisiile de specialitate din Parlament. Tobă a primit aviz pozitiv

Audierile miniștrilor propuși de premierul desemnat Dacian Cioloș au început în comisiile de specialitate din Parlament. Între timp, premierul desemnat va discuta cu restul partidelor, pentru susţinere parlamentară. Marți, urmează ca miniștrii să primească votul de învestitură în plenul reunit, potrivit Realitatea TV. 

UPDATE 14.55 Lazăr Comănescu, propus să preia portofoliul Afacerilor Externe, este audiat la Comisia pentru politică externă. Acesta a precizat că referitor la poziția față de Rusia, România se aliază poziției pe care o are UE. La începutul ședinței, s-a ținut un moment de reculegere în memoria victimelor atenatelor din Paris.

Iată o parte dintre declarațiile sale, în care Comănescu nu s-a făcut remarcat cu nimic. Cea mai mare parte a discursului a constat în clișee:

 "Acesta întâlnire  este o modalitate de întâlnire între conducerea MAE şi dvs pentru a dezbate şi analiza activitatea MAE. Trebuie să ţinem cont de evoluţiile care au loc pe plan internaţional şi care necesită eforturi de viziune cu privire la modul în care România acţionează în acest domeniu. (...)Cred că este loc pentru a valorifica şi mai bine calitatea de membru al celor două structuri, UE şi NATO. Pornesc de la premisa că MAE va face eforturi pentru o cooperare interinstituţională. Existanţa unor minorităţi în state vecine trebuie să fie punte de legătură între relaţiile ţării noastre cu ţara respectivă.. Consolidări semnificative ale dimensiunii economice a politicii externe româneşti.(...) Este necesar ca miniştrii României să îşi construiască o relaţie cât mai bună cu omologii săi", a spus Comănescu.

UPDATE 13.55. Audierea lui Petre Tobă s-a terminat. A fost validat de membrii comisiei în unanimitate.

UPDATE 13.35.  Întâlnirea grupurilor deputaților și senatorilor ALDE cu premierul desemnat Dacian Cioloș a început la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

UPDATE 13.15: Petre Tobă, propus la Interne și Lazăr Comănescu, propus să preia portofoliul Afacerilor Externe, sunt audiați, la această oră. Accesul presei la audierea lui Petre Tobă, însă, în Comisia de Apărare este limitat, contrar practicii de până în prezent, potrivit Realitatea TV.

UPDATE 11.00. Potrivit unor surse politice, citate de Mediafax, o parte a miniştrilor Cabinetului Cioloş sunt pregătiți, la această oră, pentru procesul audierilor din comisiile de specialitate de către ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, în contextul în care marea majoritate a noilor miniştri nu au experienţă politică. Potrivit aceleiași surse, o problemă a noilor miniştri este că nu cunosc procedurile parlamentare, dar şi că ar putea avea "emoţii" în timpul audierilor.

Sesiunea are loc într-un birou pe care conducerea Parlamentului l-a pus la dispoziţia miniştrilor, lângă biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, aceştia putându-l folosi pe tot parcursul zilei.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că audierile miniștrilor vor începe la ora 13.00, iar, marți, de la 9.30 va avea loc o nouă ședință a Birourilor Permanente Reunite, urmând ca la 10.00 să înceapă ședința plenului comun.

Totodată, Tăriceanu a precizat că se va întâlni cu Dacian Cioloș în cursul zilei de astăzi: "După întâlnirea cu Dacian Cioloș, poate o să fac o declarație în legătură cu conținutul discuției cu prim-ministrul de desemnat".

Potrivit președintelui Senatului, o nouă variantă a programului de guvernare a fost înregistrată la Parlament, care are 13 pagini: 

"Ieri s-a înregistrat la Parlament prima variantă, azi de dimineață am fost sesizați că a fost trimisă o nouă variantă. Până intră în dezbatere, cea de-a doua variantă a fost distribuită către membrii Biroului Permanent".

"Nu îi cunosc pe toți miniștrii, sunt cv-urile depuse. A fost o curiozitate să mă uit, să parcurg cv-urile celor pe care nu îi cunosc, de fapt majoritatea candidaților pentru funcția de ministru", a mai spus Tăriceanu, refuzând să răspundă la întrebările jurnaliștilor despre cum vede propunerile făcute de Dacian Cioloș .

"Mâine în plen îmi voi exprima un punct de vedere", a spus Tăriceanu. 

 Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului urmează să stabilească luni calendarul desfășurării audierilor.

Premierul desemnat Dacian Cioloș se va prezenta în Parlament cu următoarea listă de propuneri pentru portofolii:

Ministerul Afacerilor Externe: Lazăr Comănescu

Ministerul Finanţelor Publice: Anca Dana Dragu 

Ministerul Justiţiei: Cristina Guseth

Ministerul Economiei: Costin Grigore Borc - vicepremier 

Ministerul Agriculturii: Achim Irimescu

Ministerul Dezvoltării: Vasile Sebastian Dâncu - vicepremier

Ministerul Muncii: Claudia Ana Moacăș

Ministerul Apărării Naționale: Mihnea Ioan Motoc

Ministerul Sportului: Elisabeta Lipă

Ministerul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de afaceri: Victor Vlad Grigorescu

Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice: Adrian Curaj

Ministerul Afacerilor Interne: Petre Tobă

Ministerul Fondurilor Europene: Aura Carmen Răducu

Ministerul Transporturilor: Marian Costescu

Ministerul Mediului: Cristiana Pașca Palmer

Ministerul Culturii: Vlad Alexandrescu

Ministerul Comunicațiilor: Marius Raul Bostan

Ministerul pentru Dialog Social: Violeta Alexandru

Șeful cancelariei primului-ministru: Ioan Dragoș Tudorache

Ministrul delegat pentru relația cu românii de pretutindeni: Dan Stoenescu

Ministrul delegat pentru relația cu Parlamentul: Cristian Ciprian Bucur

Ministerul Sănătății: Patriciu Achimaş-Cadariu

Mai multe articole despre:
null