MENIU

Negocieri pentru Guvern, cu ușile închise. Liderii PSD s-au întâlnit la Vila Lac 1

PSD-ALDE sunt în pline negocieri pentru a forma Guvernul. Marţi, mai mulți lideri PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, s-au reunit la Vila Lac 1, pentru a discuta și stabili împărțirea ministerelor. Dragnea a purtat discuții separate cu fiecare lider de filială județeană.

UPDATE 18.15: Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a informat că viitoarea echipă guvernamentală se va prezenta joi în Parlament pentru învestitură. 

UPDATE 17.35: Călin Popescu Tăriceanu a susținut, marți, că a fost mulțumit de prestația lui Tudorel Toader la Ministerul Justiției. 

"Tudorel Toader este... sau mai bine spus, Ministerul Justiției este un minister asumat de PSD. Nu pot eu să vă dau niciun element în plus. Eu l-am apreciat pe domnul ministru, a avut o prestație bună, dar în final este o decizie care va fi luată în comun cu partenerii de coaliție și cu primul-ministru", a declarat președintele Senatului.

Totodată, ALDE precizează într-un comunicat că Biroul Politic Central s-a reunit marți la Palatul Parlamentului. Principalul subiect aflat pe ordinea de zi a ședinței a fost desemnarea candidaților ALDE pentru funcțiile din Guvernul României, în conformitate cu statutul ALDE.

"ALDE își menține prezența în Guvern în aceeași configurație și cu aceiași miniștri. Astfel, membrii Biroului Politic Central a decis susținerea dnei. Grațiela Gavrilescu, vicepremier și ministrul Mediului, dl. Teodor Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe, dl. Toma Petcu, ministrul Energiei, dl. Viorel Ilie, ministru pentru Relația cu Parlamentul", se arată în comunicat.

Tot în cadrul ședinței BPC de marți s-a aprobat și numirea în funcția de președinte interimar al filialei ALDE Arad a lui Florin Galiș, care îl înlocuiește pe Mihăiță Calimente, după ce acesta din urmă a fost numit luni secretar general adjunct al Senatului. 

Update 15.44 Câțiva dintre liderii PSD au început să plece de la ședință. Potrivit unor informații, ar fi plecat și mașina cu care a venit Mihai Tudose. Discuțiile se poartă separat, cu fiecare lider în parte.

Update 15.45. Conform unor surse in partid, mai apar nume noi care pot avea portofolii în Guvern. Dintre acestea, Marius Nica, pentru Ministerul Comunicațiilor.

Update 14.00. Liviu Dragnea a declarat, la intrarea la discuţiile cu liderii PSD din ţară, dar şi cu premierul desemnat Mihai Tudose, că nu există nicio tensiune în organizaţiile social-democraţilor din ţară. Cât priveşte structura Guvernului, aceasta nu este exculs să fie modificată, dar acest lucru va fi stabilit clar în cadrul discuţiilor. Întrebat dacă Tudorel Toader nu mai este dorit în Cabinetul Tudose, Dragnea a răspuns: ”Cred că sunt surse proaste”.

Discuţiile vor avea loc cu toţi liderii din ţară, a mai confirmat acesta, negând că ar exista tensiuni în organizaţii. ”Nu, dimpotrivă (n.r.: legat de tensiunile din organizaţii). Discutăm împreună şi cu fiecare în parte. Va fi o discuţie foarte serioasă”, a mai spus liderul PSD. 

De la ora 13.00, Liviu Dragnea şi premierul desemnat Mihai se află la Vila Lac 1 împreună cu liderii de organizaţii judeţene ale PSD, aceasta fiind practic o şedinţă informală a CExN, înainte de şedinţa oficială de miercuri, unde se va vota lista cu miniştri.

Pregătirile pentru învestirea cât mai rapidă a Guvernului Grindeanu sunt în linie dreaptă.

Social-democrații se reunesc miercuri în ședința Comitetului Executiv Național, urmând să fie aprobată cel mai probabil lista miniștrilor noului Cabinet. Cel mai probabil, vor fi stabilite apoi și audierea în comisii a miniștrilor propuși. După ce miniștrii vor fi validați, noul Guvern poate fi validat de plenul comun, iar apoi, pot merge să depună jurământul la Palatul Cotroceni.

Reuniunea CExN al PSD are loc după ce Mihai Tudose a fost nominalizat luni într-o altă ședință a CExN pentru funcția de premier iar președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pentru această poziție. Luni, liderul PSD, Liviu Dragnea, estima că noul Guvern ar putea fi votat joi seara și ar putea să depună jurământul tot atunci.

Lucrurile nu par oricum prea complicate în condiţiile în care PSD a anunţat deja că mulţi dintre miniştrii cabinetului Grindeanu se vor regăsi în Guvernul Tudose.

Lista noilor miniştri, vehiculată pe surse şi prezentată de Realitatea TV:

Viceprim-ministru, ministrul Dezvoltarii Regionale: Sevil Shaidehh

Viceprim-ministru, ministrul Mediului: Graţiela Gavrilescu (ALDE)

Ministrul Afacerilor Interne: Carmen Dan (şi Marian Oprişan vrea Internele)

Ministrul Afacerilor Externe: Teodor Melescanu

Ministrul Apărarii Nationale: Mircea Duşa/Sorin Ducaru/Dorel Caprar/Georgian Pop

Ministrul Finanţelor: Viorel Arcaș/Eugen Teodorovici

Ministerul Economiei: Gheorghe Simon

Ministrul Energiei: Toma Petcu

Ministrul Justitiei: Tudorel Toader

Ministrul Agriculturii: Petre Daea

Ministrul Educatiei: Nicolae Istudor/Ecaterina Andronescu/Liviu Pop

Ministrul Muncii: Lia Olguta Vasilescu

Ministrul Transporturilor: Razvan Cuc

Ministrul pentru IMM-uri: Alexandru Petrescu???

Ministrul Cercetarii: Mihnea Costoiu

Ministerul Comunicatiilor:

Gabriel Vlase/ Marcel Ciolacu

Ministerul Tineretului si Sportului: Gabriel Petrea Ministerul Turismului: Mircea Dobre

Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul: Viorel Ilie

Ministrul pentru Fonduri Europene: Rovana Plumb

Ministrul pentru Afaceri Europene: Ana Birchall