MENIU

Mihai Şora: Să mergem la proteste! Republica lui Dragnea, făcută ca întregii lumi să îi meargă rău

Filosoful Mihai Şora, la vârsta de 101 ani, se implică în viaţa Cetăţii sale, îi aparţine cu toată fiinţa şi îi pasă de ce se poate întâmpla cu ea. Participă la proteste, dialoghează cu tinerii, se implică în campanii umanitare, atenţionează pe Facebook, trăieşte pentru România, căreia îi doreşte la 100 de ani să-şi găsească echilibrul între interesele materiale şi spirituale, face parte din mişcarea #rezist. De curând, a participat la protestul de stradă de la Alba Iulia, alături de oameni „oneşti”. În dialogul pe care l-a avut miercuri seară cu publicul, Mihai Şora a fost tranşant şi a spus că "Republica lui Platon", ideală, în care „tuturor le mergea bine”, nu suportă comparaţie cu „Republica lui Dragnea”, care este făcută cu scopul invers, de a „face rău întregii lumi”. Filosoful şi eseistul a atras atenţia şi asupra pericolului: cetăţenii să fie indiferenţi la soarta ţării. Participarea la proteste, potrivit domniei sale, este o datorie.

Cum vede Romania astazi Mihai Şora 

O văd ca pe ţara mea şi mă doare când nu este bine condusă şi se întâmplă foarte des să nu fie bine condusă şi mă străduiesc să fac ce pot pentru ca pe terenul pe care păşesc să aduc puţină lumină în măsura putinţelor mele”, a mărturisit Mihai Şora la „Intersecţiile de miercuri”, subliniind faptul că „este foarte important să mergem la proteste, să nu rămânem indiferenţi la soarta ţării noastre, nu putem să o lăsăm pe mâinile oricui şi nu putem să o lăsăm să facă ce vor unii şi alţii cu ea. E ţara noastră, avem datorii faţă de ea, avem datoria să ieşim în stradă, să strigăm, să ne opunem şi să facem în aşa fel încât prin măsura posibilului ţara să fie guvernată”.

Dacă nu suntem vigilenţi la soarta ţării, „Cel mai mare pericol ar fi ca cetăţenii să fie indiferenţi la soarta ţării. E o datorie a fiecăruia dintre noi să ne simim solidari cu soarta ţării, care e a noastră şi care ne face să fim ceea ce suntem. Să facem în aşa fel încât noi să nu permitem să fie croită după măsuri care nu sunt ale realităţii şi care nu ajută ţării să-şi atingă guvernul de care e capabil”, a adăugat filosoful.

Întrebat despre faptul că i-a fost „raportat” contul de Facebook, Mihai Şora a spus că nu vrea să supere pe cineva intenţionat.

„Personal, nu ţin deloc să supăr pe cineva, dar dacă răspund cu oarecare, să spun violenţă, este o reacţie spontană. În momentul în care simt că pârghia dreptăţii nu stă pe poziţia pe care ar trebui să stea şi s-ar putea să am un moment de iritare şi să comit, evental, faţă de o persoană sau alta o violentare, îmi cer scuze”, a fost răspunsul său.

Vocaţia tinerilor care nu îşi găsesc modele într-o lume care pare că le-a pierdut va fi una culturală, potrivit lui Mihai Şora. Iar modelele trebuie căutate.

„Cred că vocaţia tinerilor ar trebui să fie una culturală, intelectuală. Trebuie să menţinem nivelul gândirii româneşti sus, cât mai sus posibil. E nevoie să ne aşternem gândurile pe hârtie, să nu ne însingurăm între patru pereţi, cred că asta ar trebui să fie nu vocaţia, ci datoria noastră, nu doar faţă de noi, ci şi faţă de ţara noastră”. „Pe maeştri trebuie să-i vedem, în măsura în care există. Maeştrii sunt discreţi, ei nu se impun, trebuie căutaţi. Nu se ridică pe soclu să spună: „Fă!”. Trebuie să-i găseşti la propriul tău nivel unde stau pitiţi şi să le urmezi exemplul”, este îndemnul gânditorului.