MENIU

Meleşcanu: Scandalul agentului acoperit afectează imaginea României în plan extern

Fostul şef al SIE, Teodor Meleşcanu, a declarat, marţi, că scandalul agentului acoperit afectează atât imaginea României, în plan extern, câ și a SIE, întrucât orice deconspirare a unui ofiţer presupune o reanalizare de către serviciile partenere şi nepartenere a cazurilor, în care acesta a fost prezent pe teritoriul unei ţări, informează Mediafax.

"M-aţi întrebat şi am răspuns prea scurt. M-aţi întrebat dacă are vreun efect asupra imaginii României şi am spus da. Vreau să adaug însă o clarificare, să înţelegeţi de ce. Nu vă cer să mă credeţi pe cuvânt. Vă spun şi de ce. Orice deconspirare a unui ofiţer acoperit care a participat la diverse activităţi determină, în cazul în care este deconspirat, o renalizare de către serviciile partenere şi serviciile nepartenere din alte ţări a tuturor cazurilor în care a fost prezent pe teritoriul unei ţări, pornindu-se de la ideea că o asemenea prezenţă era ostilă. Ceea ce ne creează foarte mari dificultăţi şi serviciului, nu numai imaginii", a explicat Teodor Meleşcanu.

Întrebat dacă există vreun fost ofiţer acoperit în Guvern, fostul director al SIE a precizat că nu poate confirma sau infirma acest fapt, ci numai peste 30 de ani, întrucât legea nu îi permite, în prezent, să ofere astfel de informații.

"Nu pot să vă confirm decât dacă aveţi plăcerea peste 30 de ani să ne întâlnim din nou la un ceai şi vă spun toate lucrurile. Nicio problemă, da' 30 de ani nu pot. Mai mult, vreau să vă spun foarte clar că la plecarea din serviciu orice ofiţer care a activat în SIE semnează un angajament prin care se obligă să nu deconspire nici calitatea, nici sediile, nici foştii colegi, nici operaţiunile la care a participat, timp de 30 de ani", a mai spus fostul șef al SIE.

 

Mai multe pe Mediafax.