MENIU

Meleșcanu admite: relațiile proaste cu statele arabe au cauzat eșecul României la ONU

Ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu, a explicat cum a pierdut România locul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU. Votul statelor arabe și musulmane pentru Estonia, în dauna României, a fost decisiv.

Teodor Meleșcanu a admis că relațiile cu statele arabe și musulmane au cauzat eșecul țării noastre în tentativa de a obține un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU. 

”Pentru a putea fi aleși era nevoie de un număr de 129 de voturi. Romania a avut înțelegeri scrise cu 125 de state care au promis că vor vota cu România. Ne mai lipseau 4 voturi să ieșim din primul tur. Am primit 70 de voturi din primul tur din păcate. În turul doi a câștigat Estonia”, a spus Meleșcanu.

”Una dintre probleme a fost aceea a relațiilor cu țările arabe și musulmane. Pe 6 iunie, înainte de vot, au avut loc consultări la nivelul țărilor din Liga Arabă și a țărilor musulmane, în care s-a cerut să existe unanimitate pentru vot pentru Estonia. Au existat totuși un număr de state arabe care au votat cu noi. În final acesta a fost rezultatul votului”, a spus ministrul de Externe.

Relațiile României cu statele arabe și musulmane s-au înrăutățit semnificativ după ce Viorica Dăncilă a anunțat intenția de muta ambasada României în Israel la Ierusalim.

Regele Iordaniei și-a anulat o vizită la București, iar ambasadorul palestinian în România a avertizat că șansele țării noastre de a obține un loc în Consiliul de Securitate ar putea fi afectate. 

"Au fost luări de poziţii din partea unor lideri politici importanţi din România, dar în niciun moment MAE nu a adoptat decizia de mutare a Ambasadei de la Tel-Aviv la Ierusalim. Tot ce am făcut a fost să facem evaluări a ceea ce înseamnă avantaje şi dezavantaje şi, mai ales, care sunt aspectele de ordin legal pentru o asemenea decizie. Am făcut două sau trei asemenea evaluări, le-am trimis la Guvern. Întotdeaua am încercat să aducem la zi alte informaţii care circulau pe tema respectivă şi, din păcate, da, a fost una din problemele cu care ne-am confruntat", a afirmat ministrul.

Întrebat dacă i-a spus lui Liviu Dragnea că România riscă să piardă postul de membru nepermanent din cauza declaraţiilor privind mutarea Ambasadei, Teodor Meleşcanu a precizat: "Da, i-am spus".

Mai multe articole despre:
Republica Moldova Teodor Meleşcanu