MENIU

Mark Taplin: Furnizarea de armament Ucrainei, o etapă care trebuie îndeplinită la momentul oportun

<p>Mark Taplin: Furnizarea de armament Ucrainei, o etapă care trebuie &icirc;ndeplinită la momentul oportun</p>

Mark Taplin, unul dintre cei mai valoroşi diplomaţi americani acreditaţi, după 1989, la Bucureşti, a explicat cum vede rolul României în contextul geopolitic actual, într-un interviu pentru Realitatea TV, în emisiunea Ambasador România. Rămas fidel ţării noastre şi după ce şi-a încheiat mandatul de adjunct al misiunii diplomatice, de la Bucureşti, în 2008, Taplin s-a întors într-un context regional delicat. Fin cunoscător al spaţiului eurasiatic, Taplin consideră că în contextul conflictului din Ucraina elementele cele mai importante sunt unitatea dintre aliaţi şi sancţiunile economice la adresa Rusiei.

"Consider că cel mai important lucru, pe care trebuie să îl facem, este să contribuim cu tot ce putem pentru a ajuta Ucraina să își stabilizeze economia. Acesta este unul dintre cele mai importante, dacă nu cel mai important obiectiv și totodată, provocare (...) Dimensiunea economică este la fel de importantă ca toate celelalte. În al doilea rând, consider că solidaritatea, pe plan diplomatic, și efortul comun între SUA și Europa constituie o valoare vitală. Nu sunt nici pentru, nici împotriva furnizării de armament defensiv Ucrainei. După părerea mea este doar o etapă dintr-o serie care ar trebui să ne preocupe. Secretul este ca această etapă să fie îndeplinită la momentul oportun. Acest pas nu trebuie făcut dacă există riscul ca Rusia să-l manipuleze în interesul său şi să prejudicieze cooperarea între aliaţi", a declarat Mark Taplin, în emisiunea Ambasador România.

Veţi putea urmări interviul integral acordat de Mark Taplin lui Alexandru Cumpănaşu săptămâna aceasta, într-o ediţie specială a emisiunii "Ambasador România".