MENIU

ÎNGRIJORARE. România, susținere puternică pentru Ucraina în conflictul din Marea Neagră

Ministerul Afacerilor Externe de la București își exprimă îngrijorarea cu privire la situația din Marea Neagră și își arată susținerea pentru Ucraina.

”România își exprimă profunda îngrijorare cu privire la evenimentele din Marea Azov și strâmtoarea Kerci. Agresiunea și încălcarea legislației internaționale subminează securitatea întregii regiuni. România susține pe deplin integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei și drepturile ei asupra apelor teritoriale”, anunță un mesaj postat duminică seară pe contul oficial de Twitter al Ministerului Român de Externe. 

Forţele navale ucrainene acuză Rusia că a deschis duminică seară focul asupra unor nave din flota lor în Marea Neagră, în largul Crimeei, lovind o navă şi rănind doi membri ai echipajului. Navele au fost capturate, susține Kievul.

Anunţul a fost făcut pe contul de Facebook al Forţelor navale ucrainene după o zi de escaladare a tensiunilor, în care Rusia a oprit cele trei nave ucrainene să intre în Marea Azov prin strâmtoarea Kerci plasând un cargou uriaş sub un pod controlat de ruşi. Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a cerut o întrunire a Cabinetului de Război.

Moscova a confirmat oficial situația, în cursul serii. Navele ucrainene ”Berdiansk”, ”Yanu Kapu” și ”Nikopol” au fost reținute, a anunțat FSB-ul într-un comunicat. Agenția a precizat că trei marinari ucraineni au fost răniți, dar că au fost tratați, iar viața lor nu este în pericol.

Oficiali au reiterat că navele crainene ”au violat frontiera rusă”.

”Situația e cu glonțul pe țeavă. O astfel de situație poate degenera oricând. E grav că aceste evenimente se întâmplă în proximitatea României”, a declarat la Realitatea TV fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu. 

Mai multe articole despre:
Rusia România Ucraina Marea Neagră MAE Marea Azov