MENIU

Luni, ziua DECISIVĂ pentru pensiile a milioane de români. Ce planuri se fac pe ultima sută de metri?

Deputații puterii vor să treacă legea pensiilor atât prin comisii, cât și prin plen

Luni este o zi decisivă pentru noua lege a pensiilor! Proiectul ajunge în Camera Deputaților, unde va trece pe repede înainte atât de comisii, cât și de plen. Rămân însă controverse uriașe, mai ales că, potrivit unor surse, majorarea ar putea fi aproape de două ori mai mică decât se știa inițial. 

Potrivit surselor politice citate de Realitatea Plus, pensiile ar urma să crească cu aproape 23%, nu cu 40%, așa cum a lăsat să se înțeleagă ministerul Muncii. Această creștere include și majorarea cu 13,8% ce se va opera de la 1 ianuarie asupra tuturor pensiilor, fiind vorba de indexarea cu rata actualizată a inflației.

Nu este singura controversă legată de proiectul legislativ, pentru că o altă prevedere din textul acestuia poate anula chiar și aceste majorări. Este vorba de acel articol care permite guvernului să reducă din cheltuielile cu pensiile, dacă acestea sunt considerate nesustenabile.

Pe de altă parte, deputații ar trebui să corecteze o serie de inadvertențe deja sesizate, cum ar fi aceea că în baza noilor calcule, unii pensionari ar urma să aibă venituri mai mici decât în prezent. Rămâne de văzut ce propuneri vor face și reprezentanții opoziției, care i-au acuzat pe cei al coaliției că vor să treacă pe repede înainte o lege atât de complexă și cu efecte atât de ample la nivelul societății românești.

Proiectul ar urma să treacă luni atât de comisiile de specialitate, cât și de plen, deoarece Executivul dorește ca până pe 20 noiembrie legea să fie gata, pentru a putea fi trimisă spre promulgare.